Hoe blijf je jong met yoga? Hint: Geef je rug wat aandacht. - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Hoe blijf je jong met yoga? Hint: Geef je rug wat aandacht.

Je leeftijd drukt zich uit door de flexibiliteit van je wervelkolom. Eén van de meest basis doelen van kundalini yoga is om voor de wervelkolom te zorgen. We doen daarom in de lessen oefeningen voor de rug; om de wervelkolom te activeren, uit te lijnen en los te maken. 

*Deze lessen geef ik nu, in februari 2020, en worden regelmatig herhaald*

Je hebt misschien wel eens lage rugpijn of bovenrug-stress; het de meest voorkomende gezondheidsklachten bij volwassenen. De beste manier om rugpijn te voorkomen, is om dagelijks voor je wervelkolom te zorgen. Er zijn geen snelle oplossingen voor rugpijn, maar de kriya's (serie yogaoefeningen) die we in deze periode doen zijn een prima onderhoudsprogramma.

Heb je regelmatig rugpijn dan kan dat een grote invloed hebben op je algemene welzijn, zowel fysiek als mentaal. Zelfs je adem verandert als je rugpijn hebt. Een gezonde wervelkolom is onderdeel van een gezonde levensstijl. Natuurlijk wil je rugpijn voorkomen, maar het begint eigenlijk een stap eerder. Als je je rug in goede conditie houdt werkt dit door de gezondheid van lichaam en geest. De vraag is, ben je bereid om daar aan te werken vóórdat je ergens pijn hebt?  

Kundalini yoga en de wervelkolom

Om de belangrijke rol van de wervelkolom voor je gezondheid beter te begrijpen, is het handig om eerst te begrijpen hoe de wervelkolom in elkaar zit. De wervelkolom bestaat uit een reeks op elkaar gestapelde botten waarin het ruggenmerg huist en het beschermt. Het ruggenmerg is een kolom van zenuwbanen die zich vertakken in de rest van je lichaam, en ze zijn verantwoordelijk voor het zenden en ontvangen van berichten vanuit je hersenen. Het is door het ruggenmerg en zijn vertakkende zenuwen dat de hersenen de rest van je lichaam beïnvloeden, de beweging en de orgaanfuncties regelen. Simpel gezegd, denk aan je zenuwbanen als kabels die vanaf je computer lopen. Wat gebeurt er als een van de kabels kapot gaat of los raakt? Het beïnvloedt het hele systeem, toch? En wat doe je er dan aan?

De sleutel voor het behoud van een gezonde wervelkolom is flexibiliteit.

Yogi Bhajan zei; "“The flexible spine holds your entire nervous system.”  Yogi's zeggen dus dat je leeftijd wordt bepaald door de flexibiliteit van je rug. Een stijfheid of zelfs beklemming in je rug kan je belemmeren om normaal te bewegen en daardoor kunnen spieren verzwakken. Met als gevolg dat je stijver wordt, een slechte houding ontwikkelt en last van andere rugproblemen krijgt. Kundalini Yoga heeft veel oefeningen en series die je wervelkolom flexibel kunnen houden, die je kunnen helpen om een gezonde rug te houden en dus.. jong! De oefeningen decomprimeren ook de wervelkolom en verhogen de circulatie van het ruggenmerg, wat helpt om de spanning in de omliggende spieren te verlichten.

Wil je meer wetenschappelijke achtergrond over waarom kundalini yoga goed is voor je rug? In dit Q&A artikel (engels) legt een neurochirurg Sheri Dewan uit Chicago uit  waarom ze alle yoga en vooral kundalini yoga aanraadt voor mensen met rugproblemen:  "A Neurosurgeon on Why Kundalini Yoga Is Good for Your Spine"

Mijn persoonlijke tip: Volg wekelijkse yogalessen. De dynamische oefeningen van de kundalini yoga maken deze yogavorm toegankelijk en afwisselend!

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.