Voeding voor body & Mind

In dit artikel vertel ik je alles over Abyanga, de zelf-massage techniek uit India met warme olie en geef ik je tips hoe de juiste ayurvedische olie kiest.

X Annemieke Jagat Prem

Sinds ik begon met yoga bij Saswitha, ga ik een paar keer per jaar naar een Ayurvedisch arts, Dr. Rao van Panini Ayurveda.

Zij heeft me zo geholpen om mezelf weer terug te vinden. Door kleine aanpassingen in
dingen die ik toch al doe, zoals eten, slapen, yoga en werken, heb ik een brug gebouwd tussen mijn yogamat en mijn dagelijks leven.

Ayurveda is de "kennis van het leven" en met mijn strakke en stijve lijf en altijd drukke hoofd waren Dr. Rao's tips en uitleg de missing link in mijn persoonlijke gezondheid.

Eén van de dingen die ze me leerde was zelfmassage met speciale Ayurvedische olie.

Sindsdien masseer ik iedere week mijn lichaam met warme, heerlijk ruikende kruidenolie.

Hoewel het even wennen was om hier tijd voor te maken, voelde ik mijn lichaam zo diep
ontspannen dat ik gemotiveerd ben om het te blijven doen.

Mijn huis ruikt nu elke week naar de heerlijke kruidenolie.

Ayurveda is de "Kennis van het leven"

Met mijn strakke en stijve lijf en altijd drukke hoofd waren de tips en uitleg die ik kreeg van Dr. Rao de missing link in mijn persoonlijke gezondheid.

Want hoewel ik veel aan yoga deed en dacht dat ik gezond leefde, voelde ik me niet zo.

Ik was altijd waakzaam, perfectionistisch en rusteloos.

Mijn zenuwstelsel was overbelast, mijn lichaam stond altijd in de vecht, vlucht of bevries stand en ik voelde me opgebrand. Een van de dingen die dr. Rao mij leerde was zelfmassage met speciale ayuverdische olie.

Iedere week moest ik mijn lichaam masseren met warme, heerlijk aards ruikende kruiden olie. Het was wel even wennen om daar tijd voor te maken, maar vanaf het moment dat ik voelde hoe mijn lichaam diep ontspande door deze aandacht, was de motivatie zo gevonden.

Met een standaard stapeltje kleding en handdoeken speciaal voor olie gebruik, rook (en ruikt!) mijn huis iedere week naar de heerlijke kruidenolie.

Ayurveda is één van de oudste medische tradities ter wereld. Het is een verfijnd en zeer uitgebreid systeem van plantengeneeskunde. Het is tijdens vele generaties in India bijgeschaafd en geperfectioneerd. Het is een holistische benadering van gezondheid en vooral, preventie van ziekte; genezing, welzijn en zelfontdekking.

Ayurveda werd duizenden jaren geleden in India ontwikkeld en heeft de tand des tijds doorstaan. In dit filmpje krijg je (in het Engels) uitleg over Ayurveda, van een arts die zowel westers als oosters geschoold is, zij is dus huisarts en ayurvedisch arts.

Abyanga zelf massage met olie

Abyanga is een manier van zelfzorg die goedkoop, makkelijk en zelf te doen is!

Ik raad het iedereen aan, vooral vrouwen met kleine kinderen
(je kan het immers gewoon thuis doen, wanneer het jou uitkomt), als je je oververmoeid of tegen een burn-out aan voelt. Als je veel spanning in je hoofd hebt, met drukke gedachten die maar niet lijken te stoppen, dan is deze simpele massagetechniek een heerlijke manier om weer in contact te komen met je lichaam, zonder dat je ingewikkelde oefeningen hoeft te doen!

Abyanga zelf massage

Abyanga is een vorm van zelf-zorg die goedkoop, simpel en zelf te doen is!

Ik raad het iedereen aan, in het bijzonder vrouwen met kleine kinderen (je kan het tenslotte in huis doen, wanneer het jou uitkomt), wanneer je voelt dat je oververmoeid raakt, tegen een burn-out aan zit.

Ervaar je veel spanning in je hoofd, met drukke gedachtes die maar niet lijken te stoppen, dan is deze simpele massagetechniek een heerlijke manier om weer in contact te komen met je lichaam, zonder dat je ingewikkelde oefeningen hoeft te doen!

Hoe doe je abyanga zelf massage?

Abyanga is een simpele massage techniek met warme olie uit India.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet!

Je smeert de warme olie uit over je hele lijf, masseert het daarna zelf in met je handen en laat het 15-30 minuten inwerken.

Het ontspant je lichaam en helpt je huid.

Je verwarmt de olie even voor, smeert het overal op, masseert het in, laat het even intrekken, neemt een warme douche en wast je af met milde zeep. Na een paar keer zul je merken dat je huid zachter, gezonder en soepeler wordt.

Een massage met olie helpt je echt even lekker te ontspannen en geeft je lichaam een boost in zelfgenezend vermogen, vooral voor je huid.

Stappenplan Abyanga

  • Verwarm de olie eerst in een kom met warm water, zodat het makkelijker wordt opgenomen en extra ontspannend werkt.
  • Giet wat olie in je handen, wrijf ze samen
  • Masseer je hele lijf zachtjes met cirkelvormige bewegingen, inclusief je haren, hoofdhuid, gezicht en voeten.
  • Voor vrouwen is er zelfs speciale olie voor yoni en perineum.
  • Laat de olie nog even intrekken, doe bijvoorbeeld oude kleding aan en doe wat yoga of meditatie.
  • Neem een warme douche en wast je af met milde zeep.

Misschien denk je dat je nu alle olie eraf spoelt, maar na een
paar keer zul je merken dat je huid zachter, gezonder en soepeler aanvoelt.

Video

De ayurvedische kruiden olie worden taila’s (of Thailam) genoemd.

De basis voor de olie preparaten is meestal sesamolie, wat wel het goud van Ayurveda wordt genoemd.

In de oude Vedische geschriften van 5000 jaar en meer geleden wordt de sesamolie (Til in het Sanskriet) al genoemd als krachtig middel voor zelf-zorg en genezing.

Sesamolie voedt de huid, bevat veel vitamine E en het verlicht spierpijn en spanning.

Bij gebruik van sesamolie voor hoofdmassage helpt het tegen schilfers, jeuk en roos.

Taila’s worden gemaakt van verse kruiden volgens zeer oude recepten, sommige recepten komen zelfs al voor in de oude vedische geschriften.

Ze hebben allemaal hun werking op een specifieke dosha (indeling lichaams en menstype volgends Ayurveda) en disbalans in het lichaam of Mind.

Hoewel het kiezen van een taila voor een ayurvedische behandeling een precieze en persoonlijke aanpak vraagt, kan ik er aantal dingen over uitleggen vanuit mijn ervaring.

Ayurvedische taila olie kiezen

Veel vrouwen die ik in mijn praktijk ontmoet zijn vooral moe.

Moe in het lichaam, moe van geest.

Als je voelt dat je innerlijke vlammetje dooft door bijvoorbeeld een grote zorgtaak, een behoefte aan verandering in je leven waar (nog) geen ruimte voor is, behoefte aan meer voelen en minder doen, een droge en of rimpelige huid, dan kan je kiezen voor

Maha Narayan Taila (mijn persoonlijke favoriet) is een aards en kruidig ruikende olie met een diep bruine kleur.

Vata Prana taila is een lichtere taila voor vata disbalans.

Sport je veel of heb je last van je spieren door een disbalans in je lichaam, kies dan voor Pancha Guna Taila. Deze fris en wat scherper geurende olie werkt op je spieren en reinigt de weefsels.

Speciaal voor vrouwen is er Shakti Maha Abyanga olie; “een ware zegen voor de vrouw”.

Deze olie werkt positief op de energie huishouding (prana) en de vrouwelijke lichaamsweefsels. Stimuleert de bloed- en lymfecirculatie doordat afvalstoffen op een versneld tempo wordt verwijderd. Het zenuwstelsel kalmeert en stres en spanning worden minder. Wil je meer weten over deze olie en haar samenstelling, lees dan deze leaflet.Het is geen geheim, de ayurvedische taila’s van goede kwaliteit zijn kostbaar.

Wanneer je je hele lichaam masseert met een taila, kan je ervoor kiezen om je taila aan te lengen met biologische, koudgeperste sesamolie. Deze kan je bij een goede natuurwinkel kopen.....Ja, het is de olie die je ook kan gebruiken in je eten!

Hoe doe je het:

Zorg voor een extra schoon glazen flesje of als je dat handiger vind, een kunststof pompflacon (mijn favoriet) zodat niet alles plakt van de olie.
Giet het flesje voor 1/4 vol met taila en vul daarna aan met sesamolie.

En taadaaa! Je kan nu veel langer met je taila doen!


Ben je enthousiast geworden en ga jij ook abyanga proberen?
Ik ben super benieuwd hoe jij het ervaart.. laat je het me weten hieronder in de comments?
PS 1

Ik verkoop ook een “best-of” collectie ayurvedische en essentiële oliën via mijn webshop, de hele voorraad en prijzen vind je in dit overzicht

PS 2

Regelmatig organiseer ik een “oliebarones” avond in mijn huis (of bij jou thuis?! kan ook) waarbij je kan kennismaken met de ayurvedische olie, uitleg over massage én de fantastische parfum olie uit Spanje.

Informeer via whatsapp wanneer de volgende avond is.

Is een ayurvedische massage iets voor mij?

Soms kan het te veel zijn om te beginnen met zelf zorg. Soms heb je andere hulp, andere handen nodig. Een Ayurvedische massage is dan een goede optie.

Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van chronische pijnen, stress, rugpijn, hoofdpijn, slechte doorbloeding of slapeloosheid.

Het kan wel helpen bij vermindering van pijn en stress.

In mijn praktijk is er maandelijks ruimte voor 4 ayurvedische massages.

Boek nu jouw massage in mijn online agenda