Meditatie voor een kalm hart - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Meditatie voor een kalm hart

Hoe bereik je kalmte om te kunnen handelen met focus? 

Zijn jouw gedachten en emoties ook een achtbaan nu we in de ban van het corona virus zijn? Er ligt een grote uitdaging voor ons, nu al iedere dag met homeschooling en social distancing. En later, als alles een beetje of heel erg anders zal zijn. Zekerheid heb je niet, hebben we ook nooit gehad. Maar invloed heb je wel, invloed op hoe je je voelt, hoe je de dingen aanpakt. Maar kom je bij die kracht? De kracht om in deze tijd op te staan en te bepalen waar jouw energie en aandacht heen gaat. Om te kunnen leven vanuit je hart en een baken te zijn voor anderen. Be the light! 

Langzame en diepe, volledige adem helpt je immuunsysteem te versterken. Door de focus naar je adem te brengen worden je gedachten gebundeld en springen ze niet meer als kikkers uit een pot. Deze meditatie voor een kalm hart is een hulpmiddel voor zowel langzame diepe adem als de focus op je adem. 

 

Meditatie voor een kalm hart  

 

Focus & adem

Ik gebruik deze ademoefening vaak in de afgelopen weken, op momenten dat mijn gedachten alle kanten opgaan en mijn gevoel lijken te beheersen. Het vraagt moed om even een stapje terug te doen als je eigenlijk alleen maar kan denken aan actie. Wat moet ik nu DOEN? Dat is wat ik heb geleerd, maar niet iedere situatie vraagt direct om actie. Er is tijd. Er is tijd om even te gaan zitten, je ogen te sluiten en je aandacht bij je adem te brengen. Om daarna over te gaan tot actie. 

Deze meditatie geeft je een scherper beeld op je relaties; de relatie met jezelf en met anderen. Als je van streek bent op het werk of in een persoonlijke relatie, ga dan 3 tot 11 minuten in deze meditatie zitten voordat je besluit hoe je moet handelen. Handel dan met je volle hart.

Lichamelijk versterkt deze meditatie je longen en je hart. Wanneer je de adem "zo lang mogelijk" in of uit houdt, forceer niet; Snak dan niet naar adem en laat je borst niet laat onder druk staan als je de ademhaling weer laat bewegen.

 De oefening.

Deze kalmerende ademoefening (pranayama) verlicht angst en bevordert kalmte en mentale helderheid.

Houding: Zit in een makkelijke houding, op de grond, op de rand van je bed, desnoods op het toilet. Rechte rug, je kin iets ingetrokken. Leg je linker hand op je borst ter hoogte van je hartcentrum. De palm is vlak tegen de borst, de vingers zijn parallel met de grond, de vingers wijzen naar rechts. 

Maak Gyan Mudra met je rechterhand; de toppen van wijsvinger en duim raken elkaar. Breng je rechterhand omhoog aan de rechterkant van alsof je een eed aflegt. De palm van je rechterhand is naar voren gericht en de drie vingers die niet in Gyan Mudra zijn wijzen omhoog. Je elleboog is ontspannen en je onderarm wijst ook omhoog. 

Meditatie voor kalmte, kalm hart, ademoefening, gyan mudra, kundalini yoga

Ogen: Doe je ogen dicht of kijk recht voor je uit met je ogen 1/10 open (geloken ogen). 

Adem: Adem langzaam en diep in door je neus. Hou je adem even vast en breng je borst iets op. Hou de adem vast totdat je voelt dat je weer uit moet ademen. Adem dan langzaam en helemaal uit. Ben je helemaal leeg geademd, blijf even leeg en hou dit vast totdat je voelt dat je weer moet inademen.  

Concentreer je volledig op de ademstroom, in en uit je neus.

Einde: Adem krachtig in en uit 3x. Ontspan een moment en laat je adem weer zijn natuurlijk ritme vinden.

" The home of the subtle force of prana is in the lungs and heart. The left palm is placed at the natural home of prana and creates a deep stillness at that point. The right hand that brings you to action and analysis, is placed in a receptive, relaxed mudra in the position of peace."

Deze houding stimuleert een gevoel van kalmte en creeert een This posture induces the feeling of calmness. Het creëert een stil punt voor de prana (levenskracht) in het hartcentrum.

Probeer het in een groep voor 3 minuten. Als je meer tijd hebt, probeer het dan voor drie series van 3 minuten, met een minuut rust ertussen, in totaal 11 minuten. 

1 comment

Dit is een duidelijke oefening. Ben altijd aan het tobben met mijn ademhaling.

Lenie van Zon

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.