Yin Yoga in Nieuwleusen

Wat is Yin-Yoga? (Door Aline Kruidhof)

Yin, stilte en rust;

in die rust en stilte zoeken we het ongemak op. Je verblijft 1-8 minuten in een houding om zo op een diepere laag het bindweefsel te stimuleren op te rekken. Gebruikmakend van de zwaartekracht, adem en de rust, zak je steeds dieper in de houding. In het ongemak en de krapte die de houding laat voelen de ruimte opzoeken.

Als de tijd daar is en je weer uit de houding komt, ga je liggen en voel je na wat de houding heeft gedaan. Juist dan verzacht en regenereert het bindweefsel, wat daarvoor aangeraakt en gerekt is. Je voelt het water en de energie door je lichaam stromen. 

YIN gaat juist over die delen in jou die wat minder soepel en prettig aanvoelen en waar je soms helemaal geen contact meer mee hebt. 

Positieve uitwerking 

Yin yoga heeft onder andere een positieve uitwerking op je gewrichten. Als je ouder wordt, dan worden je gewrichten vaak stijver.

Met yin-yoga vertraag je dit verouderingsproces. Er zijn veel verhalen bekend van mensen met bijvoorbeeld artrose of fibromyalgie, wie baat hebben bij yin-yoga. Door de pijn die deze mensen ervaren, zijn zij vaak geneigd om minder te gaan bewegen, terwijl bewegen juist als smeerolie voor je lichaam werkt. Bij yin-yoga blijf je lang genoeg in de houding, waardoor spieren ontspannen en je bindweefsel oprekt. Dit oprekken stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in het bindweefsel.

Hyaluronzuur zorgt er op haar beurt weer voor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt, het bindweefsel soepeler wordt en pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Reserveer je plekje

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel bevindt zich in diverse lagen van het lichaam, beschermt en verbindt alles in het lichaam met elkaar. 

Je kan het zien als een groot net of web dat ons hele lichaam verbindt en bij elkaar houdt. Bindweefsel is een weefsel in ons lichaam dat alle andere weefsels omgeeft: organen, botten, spieren, bloed- en lymfevaten en zenuwen.

Bindweefsel verbindt alles met elkaar en het heeft een uiterst belangrijke rol in de beweeglijkheid van ons lichaam. Bindweefsel bestaat voor een groot gedeelte uit water.

Momenteel is de wetenschap het erover eens dat dit ongeveer voor 90% uit water bestaat. Als er ergens een verstoring is, zal het bindweefsel daar gaan samentrekken en verstrakken.

Meestal herstelt het lichaam dit spontaan en ontspant het bindweefsel weer. Maar door weinig beweging, spanning, stress en overbelasting kan het verstrakt, verkleefd ofwel bevroren raken. 

Het bindweefsel heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. Het hebben van soepel bindweefsel is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn.

Met gezond bindweefsel zien we er beter uit, voelen wij ons beter en functioneren wij beter!

Deze yin yoga les is (ook) geschikt voor jou als je:

* Geen topsporter bent

* Geen ballerina bent

* Wie een zittend beroep heeft

* Als je voelt dat je spieren kort zijn door een eenzijdige sport

* Voor beginners en gevorderen

* Rust nodig hebt

Yin Yoga wordt gegeven door

Mijn naam is Aline Kruidhof. (Misschien ken je me wel van Autorijschool Kruidhof.)

Echtgenoot, Moeder, Coach maar bovenal gewoon Mens. 

Mijn Reis

Nieuwsgierig naar wie ik ben en waarin ik op den duur leerde dat ik dichter bij mijZelf mocht gaan leven ben ik op reis gegaan. Een reis, want zo zie ik het. Onderweg heb ik mooie en interessante plaatsen aangedaan waarin ik veel over mezelf en het leven heb mogen leren.

In 2017 ben ik afgestudeerd als holistisch coach. Deze opleiding heeft voor mij heel wat puzzelstukjes op zijn plek laten vallen. Het leven geeft ons niet altijd rozengeur en maneschijn, soms schuurt het en loop je wat deuken op in je leven. Van dat schuren en die deuken kan je leren als je wil, en tegelijk kunnen kan dat schuren en die deuken ook een vorm van veiligheid geven omdat je er zo aan gewend bent.

Een andere weg inslaan kan dan ook te spannend zijn. We hebben altijd een keuze, we zijn vrije mensen. Welke keuze we hierin willen maken het is altijd oké omdat het je eigen keus is. 

Dat schuren en die deuken heeft mij nieuwsgierig gemaakt. Nieuwsgierig naar het leven en mijzelf. Hoe kan het dat je lichaam niet altijd doet wat jij wil? Hoe kan het dat je je soms zo neerslachtig kan voelen? Om je heen kijkend en zien dat mensen vrolijk zijn en vol in het leven staan kan je dan nog verder in mineur brengen. Mijn antwoord kreeg ik door de mens te gaan zien als een holistisch wezen. De letterlijke betekenis van holistisch is terug te leiden naar het Griekse woord Holos, wat geheel betekend. Holistisch kijken betekend fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. 

Op zoek naar rust in mijn hoofd

Door het vele aanstaan en altijd maar in de actie stand staan (actie, naar buiten gericht = Yang) ben ik verder op reis gegaan en op het pad van de yin-yoga gekomen. Yin-yoga brengt je naar binnen. In verbinding met mijn lichaam daar waar alles er mag Zijn. Daar waar je jeZelf, de krapte en de deuken tegen mag komen en met liefde en aandacht zachtheid naartoe mag brengen. 


Het mooie van Yin-yoga is door te voelen in nauw contact met je lichaam inzichten in inspiratie ontvangen. Ons hoofd heeft vaak de regie maar daar komen de antwoorden niet vandaan. Denk maar aan de uitspraak “ Volg je hart, want dat klopt altijd “ 
Mijn reis zal verder gaan, wat mij betreft ben ik nog lang niet uitgeleerd. Ondertussen mag ik ook aanleggen in Nieuwleusen, waar ik ben geboren en getogen en nog steeds woon. Mijn kennis en ervaring wil ik graag met je delen. Spannend maar ontzettend leuk, ik heb er veel zin in. 

“ De beste en de mooiste dingen in de wereld kun je niet zien of aanraken - ze moeten worden gevoeld met het hart.”
 - Hellen Keller - 

Heb je een vraag over yin yoga in Nieuwleusen, neem dan gerust contact met Aline op via

Alinea praktijk voor coaching

Tel: 0613445568

Email: info@alinea.live


Lees meer over Aline