Mantra's - Kundalini yoga mantra's deel 1 - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Mantra's - Kundalini yoga mantra's deel 1

Mantra's, love it /hate it

Tijdens mijn eerste lessen kundalini yoga vond ik het zingen van mantra's zó awkward. Ik kon eigenlijk helemaal geen geluid uitbrengen. Vanuit de veiligheid van de groep en mijn matje (mijn heiligdom) kon ik wel luisteren en ontvangen maar meezingen... na-ah.
Zingen doe je vanuit je buik, vanuit je keel en ook vanuit je hoofd. Niet door veel na te denken maar door de trilling te voelen bijvoorbeeld bij de NG van ONG. En ik leerde over mijn keel chakra, het gebied waar vandaan je je stem laat horen, niet alleen door te zingen maar ook je eigen stem, je emoties en je zelf-expressie.
En daar was het flink vastgelopen bij mij. Nadat ik het eerste ongemak voorbij was ging ik wel zingen. Veel oefenen helpt, je omringen door yogi's die wel zingen. Ik liet me meenemen en inspireren.
En dat brak zoveel open in mij. Ik was niet bezig met hoog of laag of goed zingen of vals zingen, maar de volgende fase brak aan; al bij de eerste trilling kwamen de tranen op. En kon ik dus weer niet zingen, nu simpelweg omdat de brok in mij keel mega in de weg zat.
Oh ja.. en hoe werkt het bij yoga? Van donker naar licht. Maar niet voordat je het donker hebt gezien en erkend. Rustig zong ik door, luisteren, doorzingen en doorvoelen, met en zonder tranen.
Sindsdien zing ik veel en met steeds meer plezier. Lees er hieronder meer over!
We beginnen en eindigen de yoga les volgens de “kundalini” traditie; door het zingen van de mantra’s Ong Namo Guru Dev Namo en Sat Nam; als en subtiel voorstel- en afsluitrondje , zonder woorden maar vanuit een dieper contact met jezelf en vooral, met elkaar. Zingen is ontspannend én spannend. I know 😉

Hier lees je er meer over Kundalini Yoga Mantra's

Heb je al eens een kundalini yoga les meegemaakt, dan heb je ook kennis gemaakt met het gezamenlijk zingen (dit heet "chanten") van mantra's. Deze eeuwenoude klanken van het universum zijn krachtig en bieden bescherming en steun. Je hoeft er niet goed voor te kunnen zingen; mantra's zijn klanken. Soms hard, soms zacht. Een mantra werkt het best wanneer je haar vaak beoefent. De kracht van herhaling heel sterk. Dus zet je weerstand overboord en chant mee!

Mantra's zijn meestal geschreven in Gurmukhi, een heilige Indiase taal, in het sanskriet en soms in het Engels. Mantra's bevatten vibraties van vrede, voorspoed, verbinding en andere kwaliteiten. Ze hebben impact zelfs als je niet de betekenis van elk woord kent. De juiste uitspraak komt vanzelf, door herhaling en door naar voorbeelden te luisten. Het begrijpen van de betekenis van de woorden voegt een extra laag effectiviteit toe aan het chanten.

Hieronder vind je een aantal veel gebruikte mantra's in de kundalini yoga. Het zijn de mantra's die we tot nu toe in de les hebben gebruikt. Na een aantal lessen zal ik een deel 2 schrijven, om het een beetje overzichtelijk te houden.

“Mantras are not small things, mantras have power. They are the mind vibration in relationship to the Cosmos. The science of mantra is based on the knowledge that sound is a form of energy having structure, power, and a definite predictable effect on the chakras and the human psyche.” ~ Harbhajan Singh

 

Kundalini Yoga mantra's

 

De Adi Mantra

Ong Namo Guru Dev Namo

Ong = creatieve kracht van het universum
Namo = Daar buig ik voor/dat herken ik als mezelf
Guru Dev = Goddelijke leraar in mezelf
Namo = Daar buig ik voor/dat herken ik als mezelf

Ong namo Guru dev namo mantra kundalini yoga

"Ong” is de oneindige creatieve energie die we ervaren als we actief zijn en als we ons manifesteren. 
“Namo” heeft dezelfde wortel als het Sanskriet woord “Namaste”, dat respectvol groeten betekent. Namaste is een manier van groeten in India waarbij de handpalmen tegen elkaar gehouden worden voor de borstkas of het voorhoofd.
“Guru” is de belichaming van de wijsheid die je zoekt.
“Dev” betekent Goddelijk, als in het Engelse "Divine"

******

Dit is de Adi mantra (Adi betekent eerste, primal) waarmee we elke kundalini yoga les beginnen, het "in-tunen". En waarmee je ook je eigen practice kan beginnen. Je stemt met deze mantra af op je ware ik, je ego leg je af. Je laat een trilling diep uit je binnste opkomen en deelt dat met de wereld om je heen. In plaats van een voorstelrondje met je naam en je leeftijd, stel je je op deze manier op een subtiele manier voor, en dat kan best spannend zijn in het begin. Door je aandacht naar binnen te brengen en te luisteren naar de mantra en de trilling die dit brengt in de groep verbindt je je ook met deze energie.

Tip: Luister tijdens het zingen van een mantra naar je eigen geluid. Zing zo hard of zacht dat je het geluid van de mensen om je heen nog kan horen. 

Beluister de Adi mantra online. Sat Nam

Waarheid is mijn identiteit.

Waarheid is mijn identiteit,  ik resoneer Waarheid. Sat Nam = ‘Dat wat Is’

Sat Nam is de meest gebruikte mantra in Kundalini Yoga.

"Sat" betekent waarheid – de realiteit van je bestaan.
"Nam" betekent de identiteit.

SAt Nam betekenis kundalini yoga mantra

Deze mantra kan negatieve gedachten en vibraties doorbreken. Chant de mantra hardop of in stilte om te verbinden met het universele bewustzijn in al wat is. Tijdens de kundalini yoga oefeningen herhalen we vaak op de inademing SAT en op de uitademing NAM om je aandacht te richten.

Tip:

Gaan tijdens een oefening of meditatie je gedachten met je aan de haal? Gaat er door je hoofd wat je allemaal nog moet doen en regelen? Dan kan de klank "Sat Nam" je helpen om je gedachten te bundelen. Denk op in de inademing SAT en op de uitademing NAM. 

 

Wahee Yantee

Wah yantee kar yantee, jag dut patee,
aadak it waha, brahmaday trayshaa guroo, it wahay guroo

Vertaling (in het engels): Great Macroself, Creative Self. All that is creative through time, all that is the Great One. Three aspects of God: Brahma, Vishnu, Mahesh. That is Wahe Guru.

Dit is een Sanskriet mantra om je te helpen te leven vanuit je hart, in plaats van je hoofd. Hij heeft een positieve uitwerking op je intuïtie. Het is een erg oude mantra en werd al honderden jaren vóór Christus gezongen. Deze prachtige mantra wordt ook wel "Patanjali's song" genoemd. Patanjali is de grondlegger van de yoga sutra's en het achtvoudige pad. De Wahee Yantee mantra is één van de acht mantras die worden gezongen tijdens de aquarian sadhana. Daarover later meer.

Snatam kaur heeft een prachtige versie van de Wahee Yantee mantra, dit is ook de versie die wij hebben gebruikt in de les. Via spotify of via Spirit Voyage

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.