Asteya: Leven in Overvloed

Asteya: Leven in Overvloed, Niet in Gebrek

Asteya, het derde yama in de yogatraditie, betekent "niet stelen." Dit klinkt eenvoudig, want de meesten van ons stelen niet bewust. Maar als we dieper kijken, zien we dat er subtiele manieren zijn waarop we van onszelf en anderen ‘stelen’. In dit blog onderzoeken we hoe je Asteya kunt toepassen in je yoga en dagelijks leven, zodat je vanuit overvloed kunt leven in plaats van vanuit een gevoel van tekort.

∞∞∞

 

Klassiek voorbeeld: De Aap en de Kooi

Een klassiek voorbeeld van Asteya is het verhaal van de aap die een banaan probeert te pakken door de tralies van een kooi. Zodra hij de banaan grijpt, zit zijn hand vast, omdat hij de banaan niet door de tralies kan krijgen. De aap moet de banaan loslaten om zichzelf te bevrijden, maar zijn drang om vast te houden wat hij wil, houdt hem gevangen. Dit was een traditionele manier om apen in India te vangen: de aap wilde de banaan zo graag vasthouden, dat hij zichzelf onvrij maakte, simpelweg door niet los te laten.

Dit verhaal laat zien hoe we soms onze tijd ‘stelen’. Wanneer je te veel hooi op je vork neemt en steeds gehaast bent, verlies je de rijkdom van het moment. We rennen van de ene taak naar de andere, zonder echt aanwezig te zijn. Dit is ook een vorm van stelen, van jezelf en van je ervaring.

Tip voor yoga: Neem de tijd om rustig naar de yogales te komen. Laat de haast los en wees volledig aanwezig op je mat.

∞∞∞

Asteya en Zelfacceptatie: Iedereen is Uniek

In yoga vergelijken we ons vaak met anderen in de ruimte. Je wil de houdingen net zo perfect doen als die ander. Maar wat als we iedereen zien als een ander stuk fruit? Je vraagt je tenslotte ook niet af waarom een banaan niet op een druif lijkt. Ieder lichaam is uniek en heeft zijn eigen kracht en schoonheid.

Door te proberen iemand anders te zijn, steel je van jezelf. Je ontneemt jezelf de kans om onze je lichaamservaring te waarderen en te respecteren wat je uniek maakt.

Tip voor yoga: Pas de houding aan voor jouw lichaam. Voel je vrij in je beweging, zonder te proberen een ‘perfecte’ houding te bereiken.

∞∞∞

 

Asteya en Aanwezigheid: Wees Hier en Nu

De Boeddha zei ooit: “Wees waar je bent, anders mis je het grootste deel van je leven.” Als je met je gedachten ergens anders bent, steel jee het huidige moment van jezelf! In yoga en meditatie leer je aanwezig te zijn bij je adem, je gedachten en je emoties, zonder erin verstrikt te raken of nog meer drama te ontwikkelen in je Mind. Dit is de kern van asteya: de volledige rijkdom van het moment ervaren.

Tip voor yoga: Sluit je ogen tijdens houdingen of focus op een neutraal object in de ruimte. Breng je aandacht telkens terug naar je ademhaling en lichaam.

∞∞∞

Kundalini Yoga Meditatie voor Asteya

Om Asteya in balans te brengen, kun je de Kundalini Yoga meditatie "Attitude of Gratitude" oefenen . De mantra in deze meditatie helpt je om negatieve energie los te laten en om voorspoed te ervaren - en dat begint met het aanvaarden van dit moment met een houding van dankbaarheid.

Deze meditatie opent de stroom van overvloed en helpt je om te leven in dankbaarheid.

Volg de meditatie met de instructies op deze pagina of volg de les op mijn online platform. 

 

∞∞∞

Asteya in het Dagelijkse Leven

Asteya nodigt je uit om te zien wat je al hebt, zonder verlangen naar wat anderen hebben. Het vraagt om waardering en dankbaarheid voor het leven zoals het is.

Tips voor je levensstijl:

  • Wees bewust van je tijd: Neem de tijd om je dag rustig te beginnen, zonder te haasten.
  • Accepteer je unieke zelf: Vergelijk jezelf niet met anderen, maar waardeer je eigen kwaliteiten.
  • Leef in het moment: Maak regelmatig kleine pauzes om het huidige moment te waarderen.

∞∞∞

Affirmatie voor Asteya:

“Er is genoeg in mijn leven. Ik ben dankbaar voor wat ik heb en geef mezelf de ruimte om aanwezig te zijn in het moment.”

Door Asteya toe te passen in je yoga en je dagelijks leven, ontdek je een dieper gevoel van vervulling en innerlijke rijkdom. Niet door meer te willen, maar door aanwezig te zijn in het moment en te waarderen wat er al is.

Retour au blog

Laisser un commentaire