Yoga Nidra ontspanningsmeditatie - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Wat is Yoga Nidra ontspanningsmeditatie

Yoga Nidra is ontspanningsmeditatie die je liggend op je rug kan doen. Ja, echt! Maar wat is eigenlijk deze Yoga van de slaap? 

Yoga nidra is een krachtige techniek waarbij je bewust leert ontspannen. In yoga nidra wordt slaap niet als ontspanning beschouwd. Je voelt je misschien ontspannen als je in een luie stoel neerploft met een kop koffie, een drankje of een sigaret, een krant leest of de televisie aanzet. Helaas, dit is geen ontspanning. Het is slechts zintuiglijke afleiding, je hersenen blijven in de “aan” stand. Échte ontspanning is een ervaring die veel verder gaat dan dit alles. Voor absolute ontspanning moet je juist bewust blijven; met een heldere geest ontspannen dus. Precies dit is Yoga Nidra, de staat van de dynamische slaap. 

Yoga Nidra is een systematische methode om je volledige ontspanning te bereiken op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau.

“Yoga Nidra” is afgeleid van 2 Sanskriet woorden, de oude Indiase taal waarin veel mantra’s en yoga teksten zijn geschreven. 

Yoga betekent eenwording, vereniging of eenpuntigheid bewustzijn.

Nidra betekent slaap.

Tijdens de beoefening van Yoga Nidra lijkt het uiterlijk alsof je slaapt maar  je bewustzijn is helder en wakker en functioneert op een dieper niveau. Daarom wordt Yoga Nidra vaak psychische slaap of diepe ontspanning met innerlijk bewustzijn genoemd. In deze tussenfase tussen slapen en waken in maak je makkelijk en spontaan contact met de onderbewuste en onbewuste dimensies van jezelf. 

--> Op 1 september 2021 begint de Yoga Nidra 40-daagse rustcursus <--

Door de stofwolken van je bewustzijn heen

Stel je eens voor hoeveel indrukken er bewust en onbewust op je afkomen op een dag. Of zelfs maar tijdens één uur. Je hersenen en je lichaam reageren altijd, ook als je denkt dat je rustig bent. Al deze indrukken zorgen voor ongelooflijk veel hersenactiviteit. Onder al deze dagelijkse drukte zit een deel van jou wat kalm en ontvankelijk is, een deel wat moeilijk bereikbaar is door de stofwolken die de dagelijkse indrukken, ervaringen en conditioneringen doen opwaaien. Door Yoga Nidra te doen daalt het stof neer en wordt het zicht helder, je kan dan de diepere lagen van je bewustzijn bereiken. 

Waarom is dat zo belangrijk?

Wanneer je volledig ontspannen bent, ben je meer ontvankelijk dan wanneer je bewustzijn verbonden is met je zintuigen. Wanneer je je Mind, je denkgeest een beetje terugtrekt en in een staat komt waarin je niet in diepe slaap of helemaal wakker bent, worden alle indrukken die op dat moment je Mind inkomen krachtig, en blijven ze daar. Je Mind heeft verschillende niveau's en dimensies. Sommige zijn als harde, droge aarde. Andere delen zijn als zachte, vruchtbare aarde. Het bewuste deel van je Mind is als harde grond omdat daar het proces van intellect en rede in werking is. Het intellect is het proces wat dingen analyseert. Het accepteert én verwerpt dingen. Het diepere bewustzijn werkt anders; alle indrukken die je daar plant worden geaccepteerd. Het zal groeien, zijn vruchten afwerpen en je leven verrijken. 

Tijdens Yoga Nidra bevindt je Mind zich dus tussen waken en slapen, maar het is geen van beide. Vanuit de psychologie heet dit de "hypnagogische" staat. Vanuit yogisch perspectief noem ik het liever "Hypnayogische" staat of toestand. Dit is Yoga Nidra en in deze toestand is je Mind ongewoon ontvankelijk. Je kan in deze staat talen en andere technieken leren. Een suggestie in de vorm van een woord of zin die gegeven wordt tijdens deze ontvankelijke staat kunnen je ondersteunen in het ontdoen van ongewenste patronen of gewoonten. Feitelijk kan Yoga Nidra gebruikt worden om je ind te sturen, om het te leren wat je wil. Door regelmatige beoefening van Yoga Nidra kom je in contact met intuïtie, waardoor je weer naar kan luisteren en handelen. Dit is de bron van creativiteit, van artistieke inspiratie. Bekende wetenschappers, schrijvers en kunstenaars gebruikten deze intuïtieve toestand om grote werken te maken, problemen op te lossen en theorieën te ontwikkelen. In de verstilling van je gedachten maak je je los van je emoties. Met een stille Mind maak je contact met je eigen Ware Ik, je pure en onverdeelde bewustzijn welke onder je rusteloze Mind ligt.     

Ben je moe, gestresst, altijd druk in je hoofd en weet je niet hoe je uit de molen van actie en reactie moet stappen? Herken je de behoefte om terug te keren naar de Bron, naar jouw natuur, om weer contact te maken met je eigen ritme? Er is een simpele remedie voor:

RUST

Yoga Nidra helpt je beter en dieper slapen, is goed voor je concentratie, geeft meer rust, creativiteit en energie en versterkt je immuunsysteem. Daarnaast helpt yoga nidra tegen angsten, depressie, burn-out, en zelfs tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Hoe doe je Yoga Nidra

Yoga Nidra is een rust meditatie die je liggend op je rug, zij of zittend doet. Je volgt de stem van de yoga docent die je aandacht van buiten naar binnen brengt. Het is belangrijk om de tijd te nemen om goed te gaan liggen omdat je stil blijft liggen tijden Yoga Nidra. Leg een kussentje onder je hoofd, een deken over je heen en misschien vindt je het prettig om een oogkussen te gebruiken. Zorg er voor dat je niet gestoord wordt. Als je kinderen in huis hebt en vindt je het daarom lastig om te rusten voor Yoga Nidra, vraag ze dan om een tekening te maken voor mama's rust plek, waarop staat dat je even niet gestoord mag worden. Vinden ze dat lastig, laat ze dan rustig bij je komen liggen zonder je te storen. 

Er zijn Yoga Nidra sessies voor verschillende doelen en met diverse lengtes. Doe je oortjes in en ga lekker liggen! Dat is vooral wat Yoga Nidra is; een moment van rust en overgave, waarbij je (liefst) wakker blijft en "the magic" laat plaatsvinden diep in je hersenen en onderbewuste. 

Plan wat extra tijd in na je Yoga Nidra sessie om rustig bij te komen, om nog iets op te schrijven of te tekenen. Tijdens de Relax en Renew Yoga Nidra cursus nodig ik je uit om dieper in te gaan op de oefening, door schrijfoefeningen en simpele yoga oefeningen. 

Laat je niet afleiden door het woord "Yoga" in Yoga Nidra, want je hoeft er geen ingewikkelde houdingen voor te kunnen of een strakke legging aan! 

Yoga Nidra rust cursus

 

 

--> Op 1 september 2021 begint de Yoga Nidra 40-daagse rustcursus <--

 

 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.