Ademoefening: One-Minute-Breath - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Ademoefening: One-Minute-Breath

Je adem als anker in woelige tijden. Een oefening om dkalm te blijven in tijden van snelle veranderingen.

 

Je adem vormt de basis voor je gezondheid. Hoe vaak je ademt, De manier waarop je ademt en hoe de adem kan circuleren bepalen in hoeverre je een vitaal en creatief (scheppend) leven kan leiden. 

Je adem is als een barometer voor hoeveel energie je normaalgesproken verbruikt en hoeveel reserve capaciteit je hebt voor wanneer de sh*t hits the fan.  (->noodgevallen)

Het proces van je adem is lichamelijk, “tastbaar” en zichtbaar. Aan de andere kant is de adem subtiel, energetisch. Het fysieke, lichamelijke aspect is de gas uitwisseling tussen zuurstof en koolstofdioxide in je longen. Het energetisch aspect is de pranakracht ofwel de vitale levenskracht die alle levende wezens nodig hebben om te bestaan. In andere stromingen wordt het ook wel Chi of Ki genoemd. Het voorziet je mind, je lichaam en je bewustzijn van energie.

Van alle keuzes die je kan maken voor je eigen welzijn is wel de meest effectieve om beter te leren ademen…  voor een verhoogd bewustzijn, vitaliteit en gevoel van verbondenheid.

Ondiep, oppervlakkig ademen bovenin de borst komt veel voor. Als je dieper en meer naar je buik leert ademen kan je meer ontspanning ervaren.  Hoe werkt dat?

  • Lichamelijk: Alle bewegingen hebben in bepaalde mate spanning nodig, maar stress begint als spanning niet vanzelf weer overgaat in ontspanning. Stress veroorzaakt een snelle hoge adem, in je borst, oppervlakkig en onstabiel. Het gevolg hiervan is dat het chronische spanning veroorzaakt, het tast je zenuwstelsel aan en het maakt je gevoelig voor nog meer stress. En zo ontstaat een vicieuze cirkel van spanning en nog meer spanning. 
  • Emotioneel: Je spieren houden spanning en emotioneel trauma vast waardoor een soort "spierpantser" wordt opgebouwd. Wanneer je beter en dieper leert ademen kan je dit pantser langzaam afbreken. Als je werkt aan de flexibiliteit van je lichaam kan je de inhoud van je longen vergroten en een gevoeligheid ontwikkelen zodat weer beter kan luisteren naar je lichaam omdat je het spierpantser afbreekt.
  • Vitaliteit: Goed ademen laat de prana vrij stromen, omdat er minder blokkades in je lichaam zijn. Doordat je minder spanning ervaart en je emotioneel pantser dunner wordt voel je je energieker en krachtiger.
  • Gevoel van verbondenheid: Door meer vitaliteit en de vrije stroom van prana stroom voel je je veiliger en sterker, en een diep geworteld gevoel van verbondenheid kan ontstaan.

De ademsessie waarin ik deze ademoefening uitleg en voordoe vind je hier, klik op het plaatje. 

One minute breath - ademoefening voor rust en focus

 

Adem oefening voor de ONE MINUTE BREATH:

Deze oefening laat je minder ademen; je verlaagt de frequentie van je adem  waardoor je meer ontspanning en focus kan ervaren. Het brengt je hersenhelften in balans en heeft een drastisch kalmerend effect op onrust, angst en zorgen.

Doe deze ademoefening ongeveer 9 minuten per dag of zolang als dat je het prettig vindt. Brengt je in het hier en nu en je ontwikkeld je intuïtie. 

Normaalgesproken ademen we 16-20 keer per minuut. Als je je adem bewust naar 8x per minuut verlaagd zal je al minder stress ervaren en je bewustzijn zal zich verhogen. 

Als je de adem naar 4x per minuut verlaagd zal de ontspanning toenemen en zal je makkelijker contact kunnen maken met je intuïtie. 

1 minuut adem - One Minute Breath

Het adempatroon van deze oefening is:

20 sec in - 2 sec vol - 20 sec uit - 20 sec leeg

Je ademt 20 seconden in, dan houd je de adem 20 seconden vast, adem uit in 20 seconden en blijf dan 20 seconden leeg. 

Dit is een mooi doel, maar als je begint met bijvoorbeeld 5 seconden in ademen  / 5 seconden vast / 5 seconden uit / 5 seconden leeg is dat al een vermindering van je ademfrequentie van meer dan de helft. 

Let op: Houd je adem ontspannen vast - je schouders blijven laag

De replay van alle ademsessies bekijk je hier:

https://tinyurl.com/ademsessies
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.