psoas release blog en oefeningen

Psoas en starheid [met oefeningen]

Psoas en Kundalini Yoga Rebirthing: De Reis naar Diepe Heling

Starheid zit niet alleen in ons denken, maar ook in ons lichaam. Dit leerde ik door jarenlang te worstelen met spanning die ik niet eens herkende. Het was pas toen ik me echt begon te verdiepen in de psoas – de ‘Spier van de Ziel’ – dat ik besefte hoe diepgeworteld deze spanning was. De psoas, die diep verscholen ligt in ons bekkengebied, in de diepste bindweefsel lagen, is een van de belangrijkste spieren in ons lichaam. Psoas verbindt het boven- en onderlichaam en houdt niet alleen fysieke spanning vast, maar ook emotionele en energetische blokkades.

∞∞∞

 

De Psoas en Zwart-Wit Denken

Jarenlang dacht ik dat ik moest kiezen tussen intensiteit en zachtheid. Het leek alsof het krachtige werk van Kundalini Yoga, met al zijn energie en ademhaling, niet samengaat met de subtiele, fluïde beweging die nodig is om de psoas soepel te houden. Mijn denken was star, gevangen in een zwart-wit wereldbeeld. Net zoals mijn denken, was ook mijn lichaam stijf, broos en verkort.

Toen ik begon toe te laten dat beide kanten van dit spectrum kunnen samenwerken, kwam er ruimte ontspanning.

Het zwart-witdenken – dat gevoel van alles of niets, altijd in extremen – weerspiegelde zich in mijn lichaam. Mijn psoas hield spanning vast op een manier die me letterlijk beperkte in mijn bewegingen, zowel fysiek als emotioneel. Ik leerde dat, net zoals mijn geest, mijn lichaam geen compromis hoefde te sluiten tussen intensiteit en zachtheid. Beide waren nodig.

Langzaam leerde ik om alles toe te laten. Niet alleen op mijn mat, maar ook in mijn leven. Ik volgde mijn eigen lichaam, leerde naar de spanning te luisteren en ontdekte dat het werk met de psoas en rebirthing elkaar juist versterken.

∞∞∞

Psoas en Rebirthing: Een Krachtige Combinatie

Tijdens het werken met psoas creëer je ruimte in je lichaam. Spanning die jarenlang vastzat, begint los te komen. Maar wat gebeurt er daarna? Emoties komen vrij. Emotie is tenslotte energie in beweging, en wanneer psoas ontspant, begint die energie te stromen. Dit is waar rebirthing zo’n krachtige aanvulling is.

Rebirthing, een diepe ademhalingstechniek uit Kundalini Yoga, helpt om emoties en patronen die ons in de weg staan, echt los te laten. De adem geeft toegang tot het onderbewuste, de plek waar oude trauma's, angsten en emoties begraven liggen. Door te ademen, letterlijk diep in en uit, maak je die lagen van spanning en emotie los en vrij.

∞∞∞

Emotie ∞ Energy in Motion.
Deze zomer in Frankrijk tijdens European Yoga Festival ontmoette ik een vrouw die me liet zien hoe krachtig het is om jezelf toe te staan opnieuw te beginnen.
Jarenlang had ze de moed niet gehad om een rebirthing sessie te doen. Het was te intens, te confronterend, te dogmatisch. Maar op die dag, in een veilige ruimte en een nieuwe benadering, durfde ze. De tranen stroomden, van bevrijding en diepe (h)erkenning. Een deur die lang gesloten was ging open.
De spanning die ze jarenlang had vastgehouden in haar lichaam, in haar denken en in psoas, begon los te komen.
Emotie ∞ Energy in Motion.
De adem gaf haar de ruimte om te voelen wat ze zo lang had onderdrukt. De feminine energie van de rebirthing raakte diep en deed haar werk. Het was een fysieke bevrijding, maar vooral ook een emotionele heling en spirituele ervaring. Ik stond naast haar, het raakte me diep, ik voelde de kracht van het moment.
Het was een herinnering aan hoe we onszelf soms gevangen houden in patronen van starheid en angst. Maar de sleutel ligt altijd IN jezelf.
In je adem, je lichaam en de ruimte die we durven te creëren om los te laten.

∞∞∞

Tips om Vandaag te Beginnen met Psoas-Release

Je denkt misschien dat je meteen intensieve oefeningen moet doen om de psoas los te maken, maar het begint eigenlijk met iets heel eenvoudigs: ontspanning en bewustzijn. Het loslaten van de psoas vraagt om zachtheid en overgave. Hier zijn enkele tips en oefeningen om vandaag nog te beginnen:

  1. Bewuste Ontspanning
    Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond, heupbreedte uit elkaar. Plaats je handen losjes op je onderbuik en adem rustig diep in en uit. Voel hoe je buik zachtjes omhoog komt bij elke inademing, en hoe je buik ontspant bij elke uitademing. Dit simpele liggen helpt je om je bekken te ontspannen en spanning in de psoas los te laten.

  2. Let op je Ademhaling
    Sta even stil bij hoe je adem ademt. Adem je diep en vol, of kort en oppervlakkig? Als de adem vastzit in je borst, is dat vaak een teken dat je psoas spanning vasthoudt. Probeer de adem naar je onderbuik te sturen, en adem langzaam en bewust in en uit. Hoe dieper de adem, hoe meer ontspanning in de psoas.

  3. Zachte Bewegingen
    In plaats van zware stretches, begin met zachte, fluïde bewegingen. Sla je armen om je heen en wieg jezelf heel zachtjes heen en weer. Voel. Schud jezelf uit als een hond, van kop tot staart. Voel. Dit helpt de psoas om subtiel los te komen zonder forceren.

  4. Reflecteer op je Houding in het Leven
    Net zoals psoas je houding beïnvloedt, reflecteert je mentale houding zich in  psoas. Vraag jezelf af: waar houd ik (aan) vast in mijn leven? Waar probeer ik controle te houden of te vluchten? Door bewust te worden van deze patronen, kun je beginnen met zowel mentale als fysieke spanning los te laten.

  5. Ondersteun Rug / Psoas met een Kussen en ontspan bovenste deel psoas
    Lig op je rug met een kussen onder iedere knie of een breed bolster onder beide knieën. Laat je knieën iets uit elkaar vallen. Deze houding opent de heupen zachtjes en helpt de psoas te ontspannen zonder druk. Beweeg dan je armen gestrekt omhoog en door tot langs je oren op de grond of zover je kan. Forceer niets, maar voel de beweging in je hele lichaam. Leg je armen weer terug en herhaal een paar met rustige bewegingen. Zo strek je het bovenste deel van psoas. Blijf hier een paar minuten liggen en adem rustig.

Als je voelt dat je lichaam spanning vasthoudt, probeer dan vandaag nog met deze oefeningen te beginnen. Laat je adem en beweging met aandacht je supporten naar diepe ontspanning en heling.

 

∞∞∞

 

Wil je zelf ervaren wat psoas-release en Kundalini Yoga Rebirthing voor jou kunnen betekenen?

Kijk hier voor aankomende online en in-person events, waar we samen diepgaand werken aan ontspanning, heling en transformatie. Of boek een 1-op-1 coaching sessie voor persoonlijke begeleiding op jouw pad naar emotionele en fysieke vrijheid.

Terug naar blog

Reactie plaatsen