Kundalini Yoga voor eerste chakra, gronden en aarden in Muladhara chakra

Gronden en Landen met het Eerste Chakra: Hoe Kundalini Yoga Je Stabiliteit Brengt

Sat Nam! Voel jij je soms alsof je zweeft, alsof je niet stevig in je schoenen staat of moeite hebt om je veilig te voelen in je lichaam of je dagelijkse leven? Dan is het tijd om verbinding te maken met je eerste chakra, ook wel Muladhara genoemd. Dit chakra is de basis van je energie en speelt een belangrijke rol in hoe stabiel en geaard je je voelt.

In deze blogpost leer je meer over het eerste chakra, de thema’s die ermee verbonden zijn, hoe je de balans kunt herstellen, en welke oefeningen je daarbij kunnen helpen.


Wat is Eerste Chakra?

Muladhara chakra bevindt zich aan de basis van je wervelkolom, tussen de anus en de geslachtsorganen. Bij vrouwen ligt het iets verder naar binnen, bij de baarmoedermond. Het is verbonden met alles wat te maken heeft met overleving en zelf-acceptatie. Denk aan je basisbehoeften zoals veiligheid, stabiliteit en je fysieke lichaam.

  • Lichaamsdelen: Botten, benen, voeten, anus, dikke darm, immuunsysteem
  • Kleur: Rood
  • Element: Aarde
  • Thema’s: Geaard zijn, stabiliteit, gewoonten, zelf-acceptatie
  • Uitdagingen: Angst, onveiligheid, moeite met loslaten, onzekerheid

Mijn Ervaring met Muladhara

Er was een tijd dat ik me constant gejaagd voelde, alsof ik nooit echt kon ontspannen. Alles in mijn omgeving voelde als een bedreiging en ik had moeite om dingen los te laten. Pas toen ik bewust begon te werken met mijn eerste chakra, begon ik me veiliger te voelen, meer verbonden met mijn lichaam en mijn omgeving en kon ik ook beter ontspannen.

Wanneer ik nu op het strand loop is mijn voetafdruk ook echt groter, dieper. Ik durf meer te vertrouwen op de verbinding met de aarde.

Door eenvoudige oefeningen zoals stampen en alle vormen van yoga herstelde ik de balans in Muladhara chakra, en mijn gevoelens van angst en onrust verdwenen langzaam. Ik kon steviger in het leven staan, en in mijn" schoenen". 

 


Onbalans in het Eerste Chakra: Hoe Voelt Dat?

Wanneer je eerste chakra uit balans is, kun je een aantal symptomen ervaren die je gevoel van veiligheid en stabiliteit beïnvloeden. Herken je een van de volgende punten?

  • Moeite met loslaten: Bezitterigheid, gierigheid, verstopping
  • Angst: Voor tekort, voor afscheiding van anderen
  • Onzekerheid of depressie: Je voelt je losgekoppeld van je fysieke realiteit en de mensen om je heen
  • Rigide opvattingen: Angst zorgt ervoor dat je vasthoudt aan strikte ideeën of gewoonten

Maar wanneer je werkt aan het herstellen van de balans, zul je merken dat je:

  • Kalmer wordt
  • Meer geduld hebt
  • Vrijgevig en loyaal bent
  • Jezelf meer waardeert en gesteund voelt

 


Oefeningen om te Gronden en Balans te Herstellen

Gelukkig zijn er veel eenvoudige technieken die je kunnen helpen om je eerste chakra in balans te brengen en je gevoel van geaardheid te versterken. Hier zijn enkele van de meest effectieve manieren om verbinding te maken met je Muladhara:

Fysieke oefeningen:

  • Stampen: Voel de grond onder je voeten, geef je lichaam gewicht.
  • Springen en schoppen: Dit helpt je om vastzittende energie los te laten.
  • Lopen: Bewuste wandelingen in de natuur, voel de verbinding met de aarde.

Yoga poses:

  • Crow Pose: Versterkt de benen en het gevoel van stabiliteit.
  • Chair Pose: Versterkt je onderste chakra’s en activeert je benen.
  • Body Drops: Laat de energie door je benen stromen en verbindt je met de grond.
  • Frog Pose: Helpt bij eliminatie en stimuleert het eerste chakra.

Andere methodes:

  • Rusten en slapen: Essentieel om het lichaam te herstellen en te gronden.
  • Voetmassage: Activeert de energie in je voeten en verbindt je met de aarde.
  • Eten: Voed jezelf, maar vermijd overeten, want dat kan je disconnectie met je lichaam vergroten.

 


Meditatie en Mantra voor het Eerste Chakra

Naast fysieke oefeningen kun je je eerste chakra versterken met meditatie en mantra’s. Een krachtige mantra om te aarden is de Dharti Hai Mantra. Deze mantra verbindt je met de aarde en helpt je om je gebeden te manifesteren. Luister naar uitvoeringen van deze mantra op Spotify om jezelf dieper te verbinden met het element aarde.

Zoals Yogi Bhajan zei: "Je wilt dat je gebeden effectief zijn. Je wilt dat je ultieme bestemming zich manifesteert."

 


2 Kriya's voor Eerste Chakra: 

In de Kundalini Yoga les voor Eerste Chakra beginnen we met een kriya voor de dikke darm, met staande oefeningen en speciaal gericht op het eerste chakra. Deze kriya helpt om overtollige energie los te laten en reinigt je systeem. Door regelmatig deze kriya te doen, kun je je verbinding met je eerste chakra versterken en je fysieke welzijn verbeteren. Daarna doen we nog een aantal zittende oefeningen voor eerste chakra en het hartcentrum uit de kriya Disease Resistance and Heart Helper.

 


Herstel Je Balans

Als je de verbinding met je eerste chakra herstelt, zul je merken dat je je rustiger, geduldiger en zelfverzekerder voelt. Je voelt je gesteund door de aarde en kunt beter omgaan met de uitdagingen in je leven. Dit chakra is de basis van alles, en wanneer het in balans is, kun je vanuit stabiliteit en kracht leven.

Probeer de oefeningen en technieken die we hier hebben besproken en observeer hoe ze je helpen om je geaard te voelen. Het is een eenvoudig maar krachtig pad naar een meer stabiele en zelfverzekerde versie van jezelf.

 


Leer Meer via Mijn Online Platform

Wil je dieper werken aan het in balans brengen van je eerste chakra en je gegrond voelen in je dagelijkse leven? Via mijn online platform kun je deelnemen aan live online lessen waarin we de kriya's en meditatie voor het eerste chakra behandelen.

Ook bied ik persoonlijke coaching aan, waarbij we samen kijken naar specifieke technieken om jouw energie te balanceren en je verbinding met jezelf te versterken.

Of je nu net begint of al ervaring hebt met Kundalini Yoga, je bent van harte welkom om je reis voort te zetten met de ondersteuning van deze krachtige technologie.

Terug naar blog

Reactie plaatsen