Kundalini Awakening en Yoga: Wat is het Verschil

Kundalini Awakening en Yoga: Wat is het Verschil

Kundalini Energy: Wat is het en Hoe Kun Je het Activeren?

Kundalini energie wordt vaak omschreven als een kosmische, oer energie die in ieder mens aanwezig is. Ze wordt in verschillende tradities aangeduid als; de Godin, het Goddelijke Vrouwelijke of simpelweg als chakra-energie. Kundalini is het meest bekend in spirituele tradities uit India, waar ze symbolisch wordt afgebeeld als een opgerolde slang die rust aan de basis van de ruggengraat, slapend, totdat ze ontwaakt. Dit ontwaken leidt tot een verhoogd bewustzijn en een diepere verbinding met het spirituele.

Wanneer Kundalini ontwaakt, reist ze omhoog door de zeven traditionele hoofdchakra's. (In Kundalini Yoga werkt men met 8 chakra's; de aura als het achtse chakra) In een normale staat werken deze chakra's vooral om ons fysieke lichaam in balans te houden. Maar zodra Kundalini ontwaakt, brengt ze een enorme hoeveelheid energie met zich mee, die door deze chakra's stroomt en je bewustzijn naar een hoger niveau tilt.

 

∞∞∞

 

Kundalini Awakening: Wat Gebeurt er?

Bij een Kundalini awakening voel je meestal een sterke toename van energie, vaak beginnend in de lagere chakra's en zich een weg banend omhoog langs de wervelkolom. Deze energie kan zich manifesteren als fysieke sensaties zoals warmte of tintelingen, maar ook als emotionele en spirituele ervaringen. Sommige mensen beschrijven het alsof ze letterlijk de energie door hun lichaam voelen bewegen, terwijl anderen sterke visioenen of inzichten ervaren.

Maar wat doe je na zo’n awakening? Dit is een vraag die ik vaak hoor. Veel mensen raken overweldigd door de plotselinge toename van energie en weten niet hoe ze dit moeten integreren in hun dagelijks leven. Het is belangrijk om te begrijpen dat Kundalini awakening slechts het begin is van een diep transformatieproces. Zonder de juiste begeleiding kan het een overweldigende ervaring zijn waardoor je uit balans raakt.

 

∞∞∞

 

Het Verschil Tussen Kundalini Activatie en Traditionele Kundalini Yoga

Tegenwoordig hoor je veel over Kundalini Activation Process (KAP), en Kundalini awakening processen, vormen van energetische activering waarbij je je overgeeft aan de natuurlijke beweging van energie, meestal geleid door een facilitator. Het bijzondere aan KAP is dat het een spontane ervaring van energiebewegingen biedt, zonder de strikte discipline van traditionele yoga-oefeningen. De ervaring kan krachtig en direct zijn, met spontane bewegingen, emotionele releases en diep meditatieve staten.

Daarentegen biedt traditionele Kundalini Yoga een gestructureerde benadering van het ontwaken van Kundalini energie. Deze vorm van yoga omvat specifieke kriya’s (handelingen), ademhalingstechnieken en mantra’s die je stap voor stap voorbereiden om de Kundalini energie veilig en geleidelijk te laten ontwaken. Deze weg vraagt toewijding en regelmatige oefening. Het is een pad dat zich richt op het veilig activeren en balanceren van de energie, over langere tijd.

 

∞∞∞

 

Wat kies je?

Hoewel KAP een directe ervaring kan geven van energiebewegingen, biedt Kundalini Yoga de tools om op een veilige manier te werken met de energie, zodat deze op een duurzame manier in je leven geïntegreerd kan worden. Dit betekent dagelijkse aandacht, op je matje zitten, ademen en bewust worden van je energie. Kundalini Yoga leert je niet alleen de energie te activeren, maar ook hoe je deze kunt sturen, beheersen en balanceren.

Waarom is Begeleiding Belangrijk?

Een Kundalini awakening kan intens zijn. Het brengt diepe veranderingen met zich mee, zowel fysiek als emotioneel, en het vraagt om begeleiding. Het is belangrijk om te leren hoe je de energie in de juiste kanalen kunt sturen, zowel in je lichaam als in je dagelijkse handelingen en je zenuwstelsel kunt kalmeren, vooral omdat Kundalini vaak door het sympathische zenuwstelsel stroomt, wat het lichaam in een staat van vechten of vluchten brengt.

Met regelmatige oefening van Kundalini Yoga activeer je niet alleen de Kundalini, maar leer je ook hoe je het parasympathische zenuwstelsel kunt versterken, wat zorgt voor rust en herstel. Hierdoor ontstaat er een balans tussen de ‘hete’ en ‘koele’ energiestromen in het lichaam, wat belangrijk is voor het veilig integreren van Kundalini energie.

∞∞∞

 

Tekenen van een Kundalini Awakening

Wanneer Kundalini ontwaakt, kunnen er verschillende fysieke, emotionele en spirituele symptomen optreden:

  • Fysieke sensaties: Je kunt tintelingen, warmte of energie langs de ruggengraat voelen stromen.
  • Emotionele veranderingen: Plotselinge schommelingen in emoties, van vreugde tot verdriet, of het vrijkomen van oude trauma's.
  • Spirituele ervaringen: Een gevoel van verbondenheid met alles om je heen, intuïtieve inzichten of diepe meditatie.
  • Fysieke symptomen: Veranderingen in slaappatronen, hoofdpijn of veranderingen in eetlust.

∞∞∞

 

Jouw Reis: Wat Nu?

Het ontwaken van Kundalini energie is een krachtige, maar ook delicate reis. Het vraagt dus om regelmatige beoefening en bewuste aandacht, iets wat onszelf niet meer gunnen in dit tijdperk van snelheid en informatieoverload. Maar of je nu kiest voor een spontane Kundalini activeringssessie of een meer gestructureerde aanpak via traditionele Kundalini Yoga, het belangrijkste is dat je jezelf de tijd geeft om deze energie in je leven te integreren.

Wil je meer weten over hoe Kundalini Yoga je kan ondersteunen bij het ontwaken van deze energie? Kom dan naar mijn wekelijkse lessen of workshops. Ik ben getraind en ervaren om je te begeleiden op dit pad, stap voor stap, met aandacht en toewijding.

 

Als de eeuwige student en jouw partner op dit pad, sta ik naast je. Wat wordt jouw volgende stap?

 

Online Yogalessen (met links naar de wekelijkse live lessen)

Kundalini Yoga Coaching 

 

- Annemieke Jagat Prem

Terug naar blog

Reactie plaatsen