Akaal; Rituelen en Tradities bij Overlijden

Akaal; Rituelen en Tradities bij Overlijden

Introductie

Bij het overlijden van een geliefde komen emoties van verdriet en verlies naar boven. In veel spirituele tradities wordt de dood ook gezien als een hereniging met de Schepper, The One, The Universe. Iets om te vieren dus. Deze complexe kijk op de dood wordt weerspiegeld in de mantra Akaal, die een centrale rol speelt in de rituelen rond overlijden. In dit artikel verkennen we de betekenis van Akaal, de geschiedenis ervan, en de rituelen die helpen bij het omgaan met verlies.

∞∞∞

Over Healing, Herstel en Veerkracht

Iedereen heeft periodes van verlies. Het verliezen van een geliefde kan je dwingen om opnieuw uit te vinden wie je bent en hoe je verder kan. We worden geconfronteerd met emoties; verdriet, gemis en soms zelfs verwarring. In deze momenten van rouw bieden rituelen, symbolen en handelingen troost.

∞∞∞

De Betekenis van Akaal

De mantra Akaal betekent letterlijk "geen dood," "onsterfelijk," of "tijdloos." Het woord is samengesteld uit twee delen: "A" betekent "niet" en "Kaal" betekent "dood" of "tijd." Deze mantra herinnert de Ziel eraan dat ze intrinsiek onsterfelijk is. Het zingen van Akaal is een krachtig middel om de Ziel van de overledene te begeleiden naar het hiernamaals.

∞∞∞

Historische Context van de Sikh Traditie

In de Sikh traditie wordt de dood niet gezien als een definitief einde, maar als een overgang. Sikhs geloven in reïncarnatie en de cyclus van zonden en deugden. Het leven op aarde is slechts een fase in de reis van de ziel, die uiteindelijk terugkeert naar God. De leraren van het Sikhisme, de Gurus, benadrukten het belang van het herinneren aan de dood en het leven met een spiritueel doel.

In de Guru Granth Sahib, de heilige tekst van de Sikhs, worden de concepten van karma, reïncarnatie, en de onsterfelijkheid van de Ziel uitgebreid besproken. De Gurus leerden dat de ziel niet kan sterven, omdat het slechts de vorm van het lichaam is die verandert. De mantra Akaal sluit aan bij deze visie door de onsterfelijkheid van de Ziel te onderstrepen.

 

∞∞∞

Rituelen en Ceremonies rondom de Dood

Bij het overlijden zijn er verschillende rituelen en ceremonies die gevolgd worden om de overgang van de Ziel te vergemakkelijken:

  1. Moment van Dood:

    • Op het moment van overlijden conctreert de stervende zich op God en Guru. Dit helpt hen om te verbinden met het goddelijke en de angst voor de dood te overkomen.
    • Het spelen van Gurbani Kirtan, een vorm van muzikale recitatie (Chanten) van heilige teksten. Het biedt troost en versterkt het gevoel van community.

Chanten van Japji Sahib:

Bij de dood wordt de Japji Sahib, gereciteerd. Deze recitatie helpt om de ziel te begeleiden tijdens haar overgang naar het hiernamaals.

De Mantra Akaal:

Het zingen van Akaal op het moment van overlijden begeleidt de Ziel van de overledene in haar reis naar het Akaal Purakh, het onsterfelijke wezen. Dit proces is belangrijk omdat het de Ziel helpt om te onthechten van de aardse bindingen en verder te gaan op haar spirituele pad.

De traditie is om Akaal tijdens de eerste 17 dagen na het overlijden te zingen. De Ziel is tijdloos, dus Akaal kan ook op elk moment na het verlaten van het lichaam gezongen worden. De persoon die zingt, houdt de intentie van de Ziel die zij wil vrijlaten in gedachten tijdens het zingen.

Voorbereiding van het Lichaam:

Na de dood wordt het lichaam voorbereid voor crematie. Dit gebeurt meestal binnen drie dagen. De traditionele methode is om het lichaam te wassen met zelfgemaakte yoghurt en vervolgens in schone, nieuwe kleding te kleden. Het lichaam wordt in een schone witte doek gewikkeld.

Crematie Ceremonie:

Tijdens de crematie (zoals normaal is in India) worden de Japji Sahib en Kirtan Sohila afwisselend gereciteerd. Dit helpt de Ziel bij haar transitie en zorgt ervoor dat de spirituele energie wordt geconcentreerd.

Nazorg voor de Overledene:

Na de crematie wordt er een Ardas, een gebed, gereciteerd. Dit gebed vraagt om de zegeningen van God voor de ziel van de overledene en voor de familie en vrienden die achterblijven.

Luister hier naar een speciale playlist op Spotify die ik heb gecreëerd voor rondom het overlijden. Deze playlist is speciaal samengesteld voor westerse afscheidsrituelen en is geïnspireerd door de principes van Kundalini Yoga en Sikhisme. 

∞∞∞

De Rol van Muziek en Community

Muziek speelt een belangrijke rol in de Sikh rituelen rondom de dood. Het biedt niet alleen troost aan de rouwenden, maar helpt ook de Ziel van de overledene in haar reis. De community en of familie komt vaak samen om te bidden, te mediteren en om Kirtan te zingen, wat een gevoel van samenhorigheid creëert in moeilijke tijden.

 

∞∞∞

 

Ontdek je Verbinding met Onsterfelijkheid en de Ziel

Je kunt zelf ook je verbinding met onsterfelijkheid en de Ziel ontdekken door de meditatie Akaal Mahakaal. Deze meditatie helpt je om je bewustzijn te vergroten en de essentie van de onsterfelijke Ziel te ervaren.

Bekijk de meditatie hier: Akaal Mahakaal Meditatie

Reflectie en Herinnering

Het is belangrijk om te reflecteren op de impact van verlies en de rol die rituelen spelen in je herstel. Het zingen van de mantra Akaal is een krachtig hulpmiddel in dit proces, omdat het je herinnert aan de onsterfelijkheid van de Ziel en de verbinding met het goddelijke.

 

∞∞∞

 

Ervaar je verlies of verdriet, zelfs als dit al een tijd geleden is?

Op mijn yoga platform vind je een prachtige les waarin de krachtige mantra Akaal centraal staat. Deze les biedt je waardevolle inzichten en oefeningen die je helpen om deze emoties te verwerken in je lichaam en Mind, en om weer in contact te komen met je innerlijke kracht. Probeer 7 dagen gratis!

Voor een meer persoonlijke benadering bied ik ook Kundalini Yoga coaching aan, een individueel proces dat je ondersteunt in je unieke helingsreis.  Ontdek hoe de techniek van Kundalini Yoga je kan helpen om vreugde en rust te vinden, zelfs in moeilijke tijden.

Terug naar blog

Reactie plaatsen