Over kundalini yoga en antwoorden op veel gestelde vragen.
Blijf ontspannen en gezond met yoga.
Korte oefening voor ontspanning tijdens een drukke dag.Tijdens een drukke dag kan je veel spanning opbouwen in je lichaam, vooral in je schouders, bovenrug en nek. Door een simpele (adem)oefening kan je in een paar minuten je hoofd en je lijf rustiger maken.Hoe: Ga rechtop op een stevige stoel zitten en zet je voeten plat op de grond. Leg je handen op je bovenbenen. Adem een paar keer langzaam en diep in & uit door je neus. Draai dan je schouders een paar keer naar voren. Draai je schouders een paar keer naar achteren.Leg nu je rechterhand op je onderbuik. Voel hoe je hand op je onderbuik beweegt door je adem. Volg de beweging van je buik met je aandacht.Ga dan bij iedere uitademing een ander deel van je lichaam ontspannen. Begin bij je hoofd; je ogen, je mond en je kaken. Ga dan naar je nek en je schouders. Ontspan ook je rug, je buik en je heupen en bekken. Als laatste ontspan je ook je benen en je voeten.Leg nu je rechter hand weer terug op je been en ga dan met je aandacht terug naar je adem. Om het af te ronden adem je een paar diep in en uit.
Veel gestelde vragen over de yoga les.
Wat kan ik verwachten als ik een yoga les volg? Als je binnenkomt doe je je schoenen uit. Zoek een matje op en installeer jezelf. Aan het begin van de les vertel ik kort over het thema van de les. Tijdens de les komen verschillende onderdelen aan bod, zoals de oefeningen, mantra’s en meditatie. In en rondom de les creëer ik een veilige en positieve omgeving. We eindigen de les met een ontspanning en een kop thee.
-
Ben ik niet te stijf? Kan ik dat wel? Ja, iedereen kan yoga doen. Tijdens de yoga ga je vanuit jouw ervaring en gevoel bewegen. Het is geen (sport)prestatie. Heb je bij bepaalde basishoudingen moeite met zitten, dan gebruik je kussens of neem je een andere houding aan. Je kan ook oefeningen op een stoel doen.
Heb je een blessure of aandoening van recente en beperkende aard dan vraag ik je om voor de yoga les te overleggen met je (huis)arts.
-
Is deze yoga ook voor mannen? Gelukkig wel. Er doen steeds meer mannen aan yoga en ook in mijn lessen zijn iedere week mannen aanwezig. Door de dynamiek van de oefeningen in de kundalini yoga les zijn het juist vaak mannen en sporters die deze vorm van yoga zo aanspreekt.
-
Kan ik een proefles komen doen? Ja, dat kan. Als je net met kundalini yoga begint kan je 3 proeflessen nemen. Zo gun je jezelf de tijd om er achter te komen wat het voor je doet en wat het met je doet. Daarna kan je yogalessen volgen per les of met een strippenkaart. Heb je een vraag of wil je je opgeven voor een serie proeflessen kan via het contact formulier.
-
Is een proefles gratis? Nee, een proefles is niet gratis, je kan drie proeflessen afnemen voor 30 euro.
-
Wat moet ik meenemen? Een grote (hand)doek voor over je matje, of je iegen matje voor het matje, sokken, vestje om warm te blijven tijdens een meditatie of ontspanning. Er zijn dekentjes en kussentjes aanwezig maar vanwege de Corona maatregelen vraag ik je zoveel mogelijk je eigen spullen mee te nemen. Doe makkelijke kleren aan waarin je goed kan bewegen, het liefst van natuurlijk materiaal.
-
Wat kost een les? Lees het hier.
-
Kan ik meedoen aan een yoga les als ik nog nooit aan yoga heb gedaan? Ja, dat kan. Mijn yogalessen is geschikt voor yoga studenten van alle niveaus en ervaring. Yoga is een persoonlijke ervaring en geen competitieve sport. In de les richt je je op jezelf, luister je naar je eigen lichaam en werk je naar je eigen vermogen. Er zijn altijd aanpassingen mogelijk in houdingen die uitdagend voor je zijn. Heb je een moment nodig voor jezelf en doe je een oefening niet mee dan richt je je aandacht op de energie van de groep en visualiseer je de oefening. Dit is een krachtige en veelal onderschatte oefening.
-
Wat betekent kundalini yoga? Het woord ‘Kundalini’ betekent letterlijk ´krul in het haar van de geliefde´, en verwijst naar de energie van je bewustzijn. Deze energie ligt opgeslagen in onze eerste chakra (energie centrum of wiel) en de fysieke plaats van het eerste chakra is diep in de bekkenbodem, aan de onderkant van je wervelkolom. Het doel is de Kundalini energie van de lagere chakra’s – die staan voor aardse en egocentrische verlangens – naar de hogere chakra’s te laten stromen, die staan voor liefde en verbondenheid. Het is een energie die we allemaal in ons hebben en die je zelf kan aanwakkeren en laten stromen.
Kundalini yoga werkt direct op ons zenuw- en klierstelsel, waardoor het effect snel voelbaar is. Daarnaast is Kundalini yoga ook heel praktisch en gericht op het beter omgaan met dagelijkse issues. Naast het rekken van de spieren, het afvoeren van gifstoffen en diepe ontspanning, geeft kundalini yoga inzicht in emotionele blokkades en angsten. Het leert je bewuster in het leven te staan.
Waarin verschilt kundalini yoga van yoga vormen? Kundalini yoga bevat elementen van alle vormen van yoga, zoals hatha yoga, ashtanga yoga, shakti yoga, tantra yoga en raj yoga. In de kundalini yoga lessen volgen we een kriya, dat is een serie oefeningen met een bepaald doel, deze zijn gericht op een deel van het lichaam en bewustzijn. Daarnaast gebruik ik mijn ervaring als hatha yoga docent om een les compleet te maken, met bijvoorbeeld een serie voorbereidende oefeningen in hatha yoga vorm die passen bij het thema van de les.
-
Persoonlijke noot: Yoga is Yoga. Maak er geen big deal van welke SOORT yoga je doet. Doe wat bij je past. Het is een westers denkbeeld dat alles een naam moet hebben, en dat we ons ego/identiteit daar aan ophangen. Doe gewoon yoga.
-
Ik heb eigenlijk geen tijd om yoga te doen. Juist als je een druk leven hebt, kan de yoga je helpen stress en spanningen te verminderen, zodat je weer energiek en ontspannen je dagelijkste uitdagingen aan kan. Door tijdens drukte tóch een moment vrij te maken voor yoga, zal je merken dat je na verloop van tijd weer meer tijd en energie hebt.
-
Ik ben te zwaar en heb nergens zin in. Zit je niet lekker in je vel, heb je nergens zin in, heb je overgewicht of ben je depressief? Yoga heeft veel series en oefeningen om het zenuw- en klierstelsel in balans te brengen. Het verbetert je bloed en energie circuit en heeft een krachtige invloed op je stofwisseling. Hierdoor wordt je hormoonhuishouding stabieler en komt er meer balans in je lichaam en geest.
-
Ik heb een blessure, kan ik meedoen aan de les? Ja, bij een lichte blessure kan je meedoen aan de yogales. Meldt dit wel aan het begin van de les, door je via het intake formlier aan te melden of door het mij te appen of te zeggen voorafgaand aan de les. Je ontziet het deel van je lichaam waar de pijn of het ongemak is, zodat de rest van je lichaam mee kan doen aan de yoga les en je niet steeds met het ongemak bezig bent. Er zijn altijd aanpassingen mogelijk en veel oefeningen kan je op een stoel doen.
Heb je een medisch probleem, lijd je aan een ziekte of herstel je van een operatie dan vraag ik je een arts te raadplegen voordat je met de yoga begint.
-
Waarom heb jij twee namen? Mijn ouders hebben mij de prachtige naam Annemieke gegeven. In deze naam uit zich hun liefde voor mij en ik ben er trots op. Daarnaast gebruik ik ook een spirituele naam; Jagat Prem. Deze naam is een persoonlijke mantra, waarbij de betekenis een groter, hoger doel is in mijn leven.
Deze naam vertelt me én herinnert mij aan mijn doel in dit leven, een doel voorbij ego en bezit. Door het volgen van mijn spirituele pad kan ik met iedereen, het hele universum, (Jagat) mijn goddelijke liefde (Prem) delen. Vanuit deze liefde kan ik anderen dienen, inspireren en "upliften". Het is een persoonlijke mantra die mij telkens weer mijn eigen positieve energie doet ervaren, iedere keer wanneer mijn naam wordt uitgesproken. Het is een mantra met een trilling van energie en liefde die ook JOU zal dienen!
Wil je meer weten over spirituele namen? Je leest er meer over op: 3HO Spiritual names. // Ik gebruik mijn beide namen, ze zijn mij beide zeer dierbaar en je mag me aanspreken en aanschrijven zoals jij dat prettig vindt.
-
Waarom draag je een tulband en moet ik dat ook op in de yogales? De tulband die ik draag, draag ik helemaal uit vrije wil. Er is geen geloof, religie, mening, overtuiging of iemand die mij daar toe aanzet of dwingt. Jij hoeft het dus ook niet te doen. Maar het kan en mag wel. Lees er hier meer over.