Stoelyoga Nieuwleusen

Yoga op de stoel - voor wie en waarom?

De stoelyogalessen zijn speciaal ontworpen om comfortabel zittend op een stoel te volgen en zijn bijzonder geschikt voor mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn om deel te nemen aan reguliere yogalessen.

In deze lessen hoef je niet op de grond op een yogamat te zitten; in plaats daarvan werken we op en rondom een stoel, wat altijd extra ondersteuning biedt.

Bovendien zijn de lessen zeer geschikt voor mensen die herstellen na een knie-, heup- of andere operatie.

Tijdens de lessen geniet je van een rustig tempo, waarbij we ons richten op losmaakoefeningen, eenvoudige yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Dit maakt de lessen toegankelijk en heilzaam voor een breed scala aan deelnemers.

Waarom stoelyoga?

Stoelyoga is een toegankelijke vorm van yoga die speciaal is ontworpen voor ouderen en mensen met (tijdelijke) beperkte mobiliteit. Deze zachte en effectieve vorm van lichaamsbeweging combineert de voordelen van traditionele yoga met het gebruik van een stoel als ondersteuning.

Stoelyoga is gericht op het verbeteren van de flexibiliteit, kracht, balans en je algemene gezondheid, terwijl het ook rekening houdt met de fysieke beperkingen die ouderen vaak ervaren.

Het is een geweldige manier om actief te blijven en de voordelen van yoga te ervaren, ongeacht hoe oud je bent of je fysieke of mentale conditie.

>> Geef je op voor stoelyoga in Nieuwleusen

 

 

In deze introductie zal ik je meer vertellen over de voordelen, basisprincipes en beoefening van stoelyoga voor ouderen.

 

  1. Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit: Tijdens stoelyoga doe je rekoefeningen in combinatie met adem. Dit helpt om gewrichten soepelen te houden en spieren op lengte te brengen. Dit helpt ouderen om hun bewegingsbereik te vergroten en dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren, zoals bukken of draaien.

  2. Toenemende spierkracht: De yogahoudingen in stoelyoga vragen spierinspanning, wat bijdraagt aan het behoud of de opbouw van spierkracht. Dit is essentieel voor het behouden van de algemene fysieke functionaliteit.

  3. Bevordering van balans en stabiliteit: Stoelyoga bevat ook evenwichtsoefeningen die helpen bij het verbeteren van de stabiliteit. Dit is van belang om het risico op vallen bij ouderen te verminderen.

  4. Stressvermindering en ontspanning: Stoelyoga omvat ook ademhalingsoefeningen en meditatie, die bijdragen aan ontspanning en stressvermindering. Dit verbetert mentale gezondheid en een gevoel van gelukzaligheid.

  5. Verlichting van pijn en ongemak: De rekoefeningen en houdingen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ongemak, vooral bij aandoeningen zoals artritis en slecht werkende lymfesysteem. De verbeterde doorbloeding draagt hier ook aan bij.

  6. Versterking van de ademhaling en longfunctie: Stoelyoga omvat ademhalingsoefeningen die de longcapaciteit vergroten en de ademhaling verbeteren. Dit is gunstig voor de algemene gezondheid en energieniveau.