8 redenen om yoga te doen

8 redenen om yoga te doen

Waarom je yoga zou moeten proberen.

Wat is yoga, en waarom is het zo populair? Yoga is een serie stretches en houdingen die je uitvoert met ademhalingstechnieken. Het heeft veel positieve invloed om je lichaam. Maar er is meer dan dat. Omdat yoga niet gaat over prestatie, over wie de snelste is of wie het het langst kan volhouden, kan iedereen het doen, ongeacht leeftijd of conditie.

Mythe: Je kan dus niet te stijf zijn voor yoga!

Yoga bestaat al duizenden jaren. Ver voor onze jaartelling is het ontwikkeld als een methode en levenswijze om je geest (ik noem het liever de Mind) en het lichaam te verenigen. Er zijn veel soorten  yoga. Alle yogastijlen zijn gericht op het vinden en herstellen van de balans tussen lichaam, geest en Ziel, maar de technieken die ervoor worden ingezet verschillen.


Sommige yogastijlen zijn intens en krachtig. Mijn kundalini yogalessen worden vaak zo ervaren. Andere lessen zijn ontspannend en meditatief, zoals yoga nidra.

Welke vorm je ook kiest, yoga is een geweldige manier om je lichaam te stretchen, kracht  en focus te ontwikkelen en je Mind tot rust te brengen.

De reden om aan yoga te gaan beginnen is heel persoonlijk en voor iedereen anders.

Misschien vindt je het wel spannend om voor het eerst op je matje te stappen. Bedenk je dan dat yoga geen echte sport is; je kan niet winnen of verliezen of de snelste of de beste zijn!

 

1. Vergroot je flexibiliteit

Misschien is dit wel meteen de #1 reden waarom jij aan yoga wil doen. Het is voor veel mensen de eerste stap om yoga te gaan doen. En dat is geweldig! Door nu te beginnen met yoga zal je er ook achter komen dat yoga meer is dan je lichaam flexibel te maken.

Door je spieren bewust en regelmatig te stretchen, worden ze flexibeler. Je lichaam wordt beweeglijker en vitaler. Ook wordt de kans op blessures kleiner.

 

2. Krachtontwikkeling: versterkt je spieren

Afhankelijk van welk soort yoga je doet, helpt het om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je wat langer vast of doe je vaker achter elkaar en dit versterkt je spieren. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen.

Dit lijkt misschien een puur fysieke benadering van yoga, maar vraag je eens af... hoe sterk sta jij in het leven wanneer je lichaam ook sterk en krachtig voelt? Kan je dan ook meer uitdagingen aan in je dagelijks leven? 

 

3. Verbetert je lichaamshouding

We zitten tegenwoordig heel veel. En veel zitten is niet goed voor je lichaamshouding. Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam (dit is lichaamsbewustzijn) en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert met volle aandacht.

 

4. Verlaagt je bloeddruk

Yoga kan helpen om de bloeddruk omlaag te brengen, omdat het heel ontspannend is. Oefeningen zoals yoga Nidra, ademtechnieken en meditatie kunnen hierbij helpen.  5. Yoga helpt je ontspannen

Tijdens de yogales zijn er veel ontspanningsoefeningen. Deze helpen je om minder stress te ervaren. Je leert je lichaam hier mee schakelen tussen inspanning en ontspanning. Yoga Nidra is een vorm van yoga die volledig gericht is op diepe ontspanning. Aan het einde van iedere yogales is een periode van diepe rust, waarbij de houdingen en meditaties diep kunnen doorwerken in je lichaam en geest.

 

6. Beter ademen 

Tijdens mijn yogalessen is er veel aandacht voor adem. Dat is niet bij alle vormen van yoga het geval. Je leert de verschillende kwaliteiten van je adem, waarvan diep en langzaam ademen de belangrijkste is. Door dit te oefenen in de yogales kan je dit ook makkelijker toepassen in je dagelijks leven. Wanneer je op een juiste manier ademt, kan je beter verbinding maken met je gevoel.

Je adem staat direct in verbinding met je gedachten en je emoties. Door je adem te leren sturen en beheersen kan je de controle houden over je adem tijdens momenten van stress, spanning en emoties.


7. Spirituele ontwikkeling

Een andere reden om (meer) aan yoga te doen, is de spirituele ontwikkeling die je doormaakt.

Bij yoga ben je niet alleen op fysiek niveau aan het werk. In het begin van je yoga beoefening ben je misschien  vooral bezig met houding en adem, maar er gebeurt (onbewust) veel meer. Door regelmatig op je yogamat op te stappen, ontwikkel je ook een gevoel voor verbinding met een diepere laag van jezelf, en van het grote geheel waar we allemaal onderdeel van uitmaken.

Je merkt het wellicht omdat je in je dagelijks leven steeds meer durft te vertrouwen op je intuïtie. op je gevoel. En dat vertrouwen groeit naarmate je je spiritueel verder ontwikkelt. Spirituele groei komt vanzelf op je pad als je er open voor staat. Daar kun je feilloos op vertrouwen.

 

8. Veerkracht opbouwen


Jouw ware kracht komt vanuit je core, vanuit een diepe laag van jezelf. En niet van je spieren!  Als je weinig energie hebt, voel je je niet alleen fysiek minder krachtig maar ook ik je gedachte, in je emoties; je vermogen om de uitdagingen van het leven aan te gaan vermindert.

Met regelmatige beoefening helpt yoga je levenskracht opbouwen en balanceren. Vanuit deze vitale kracht bouw je veerkracht op; dat is het vermogen om de krachtig en flexibel te zijn tijdens alle uitdagingen van het leven.

Oefeningen zoals Ego Eradicator uit kundalini yoga helpen om de energiestroom door je lichaam en je Mind geest vrij te maken.

Een ongelooflijke kracht in jou wordt toegankelijk wanneer de levensenergie stroomt. Die energie is altijd voor je beschikbaar, maar vaak is die verbinding vertroebeld.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.