Wat is Sadhana

Wat is Sadhana

Sadhana, wat betekent het en waarom zou je het doen? 

Sadhana is een Sanskriet woord en verwijst naar dagelijkse spirituele oefening. Het is de dagelijkse practise van de yoga beoefenaar om het ego te overstijgen en te verbinden met een hoger Zelf, een hoger bewustzijn. Sadhana is oefendiscipline waarbij je gebruik maakt van asana's (yoga houdingen), pranayama (ademtechniek), meditatie en chanten.

Vanuit de Kundalini Yoga traditie noemen we de klassieke vorm van Sadhana de Aquarian Sadhana. Dit is een groepsmeditatie voor de vroege ochtend. Maar eigenlijk is Sadhana dus meer dan dat - het is ales wat je doet met bewustzijn, discipline en de intentie voor spirituele groei. Je doet het voor jezelf en het hoeft geen fysieke inspanning te zijn want ook het chanten van mantra's of het bestuderen van (vedische) geschriften is een manier om Sadhana te doen. 

Hoe lang duurt een Sadhana

De duur van je persoonlijke Sadhana kan heel kort zijn, bijvoorbeeld 11 minuten of 31 minuten tot 2.5 uur. Er is hierin geen goed of fout, je doet wat bij jou past, op dit moment. De discipline om dit iedere dag te doen is belangrijker dan de duur van je Sadhana. Het is ook niet iets om aan de grote klok te hangen, je probeert juist je ego te overstijgen en dit doe je uitsluitend voor jezelf. Als je tips of advies nodig hebt, of gewoon eens je ervaring wil delen, zoek dan gelijkgestemden in een yogales, in een online groep. 

Wil je een persoonlijke Sadhana doen maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Kies dan bijvoorbeeld 11 dagen voor Kirtan Kriya, een toegankelijke meditatie die je ondersteunt bij veranderingsprocessen. Of boek een online sessie bij me, ik help je graag op weg. 


Aquarian Sadhana Kundalini Yoga ochtend ritueel

Sadhana is dus het dagelijks beoefenen van yoga en meditatie. Het vormt de basis van je spirituele ontwikkeling. Sadhana kun je het beste vroeg in de ochtend doen, omdat het effect in de 2,5 uur voor zonsopgang  het sterkste is. Deze uren worden daarom ook wel de ‘nectar uren’ (ambrosial hours of Amrit Vela) genoemd. 

Maar waarom zo vroeg opstaan?

Tja, doe vraag stelde ik mezelf toen ik naar mijn eerste Aquarian Sadhana ging. Dat was tijdens het Kundalini Yoga Festival in 2015. De warm up begon om 4:00 uur. Say What?

Ik sliep met mijn gezin in mijn tent. Middenin de nacht werd ik wakker van een ver muziekje, ik dacht dat ik droomde..een fluit, een gitaar.. een stem? Het kwam steeds dichterbij en toen ik de tekst kon verstaan begreep ik dat dit mijn wekker was! Zo kon ik wel opstaan in het holst van de nacht! 

Rise up, rise up, sweet family dear
A time of the Lord and rememberin'
Love is here
Love, love is all you'll say
If you'll awake and rise up right away
Hey, hey
If you'll awake and rise up right away
Lord will bless you, so many ways
If you will rise up right now
Sing this praise!

 

Het klonk prachtig, lief en "soothing" dus ik maakte man en jongste kind wakker, draaide snel een tulband om mijn hoofd en trok mijn warmste witte kleren aan. Met een grote tas vol dekens, theemokken en een zeil sjouwden naar het grote terrein bij het podium. Het was donker, koud en nat, maar vanuit mijn hart, vanuit mijn hele zijn werd ik verwarmd, van binnen. Ik kon mijn adem zien in wolkjes terwijl ik de vuuradem deed en de mantra's zong. De live muziek en de pastel kleuren van het ochtendlicht. Het was zo stil, iedereen bij zichzelf en toch waren we met honderden mensen bij elkaar en voelde ik me diep verbonden, met mijzelf, mijn Ziel, en het universum/God. 

Ondertussen was mijn kind diep in slaap gevallen. Na het zingen van de mantra's strekte ik voorzichtig mijn benen uit liep naar de Yogi Tea stand. Het was nog steeds rustig en stil en terwijl de zon opkwam en mij langzaam opwarmde was ik het gelukkigste mens op aarde. 

Aquarian Sadhana tijdens het kundalini yoga festival NL

Maar okay ... waarom zo vroeg?

De tijd in de vroege ochtend, 2.5 uur voor zonsopgang, de "Ambrosial hours", vrij vertaald betekent de "nectar uren". Het is het ideale moment om te mediteren op het grotere geheel, op het universum, de One, de kosmos of God. De wereld is dan nog heel stil. Als je in meditatie bent en in contemplatie met God, dan ben je  in staat om de nectar, de zoetheid, van jouw goddelijke relatie te proeven en dit als voeding tot je te nemen.Het is een heel bijzondere, stille en persoonlijke tijd om je te verbinden met het universum, om je onderbewustzijn op te schonen. Wanneer de wereld eenmaal aan haar drukke, lawaaierige dag begint is dit veel lastiger. 

In haar boek, Origineel Licht, de Morning Practise van Kundalini Yoga, legt Snatam Kaur, uit: "Het onderbewustzijn fungeert als de opslagplaats van alle gevoelens, emoties en indrukken die we nog niet bewust hebben geheeld of verwerkt. Als we ons onderbewustzijn niet zuiveren, kan het ons leven gaan beheersen. In plaats van te leven vanuit onze innerlijke waarheid, handelen we vanuit innerlijke lasten en wonden of trauma's uit het verleden."

Ik begrijp dit, voel dit, als yoga beoefenaar. Maar als moeder, ondernemer, middenin de maatschappij blijf ik het lastig vinden om ZO vroeg op te staan. Wil iemand me even bellen voordat ik m'n wekker op snooze zet? 

Wil je meer lezen over de Amrit Vela en de ochtendrituelen uit andere spirituele stromingen en religies? Lees dan hier verder op het blog van Aruna Ladvan- it's time to meditate. 

Aquarian Sadhana Zwolle

De Aquarian Sadhana is het vroege ochtendritueel van de Kundalini Yogi’s.  Dit duurt altijd 2,5 uur en ziet er als volgt uit:

 • 5:30 – 6:00 uur: Reciteren Japji Sahib (meditatie van de Ziel)
 • 6:00 – 6:50 uur: Kundalini Yoga Kriya (serie oefeningen)
 • 6:50 – 7:00 uur: Diepe ontspanning
 • 7:00 – 8:00 uur: Aquarian Sadhana mantra meditaties
 • 8:00 – 8:30 uur: Afsluiting en Yogi thee en aansluitend potluck ontbijt

Ik organiseer regelmatig Aquarian Sadhana in Zwolle. Iedereen is hierbij welkom! Meestal is dit ochtend ritueel voorafgaand aan een yoga retreat dag of workshop. Stuur een mail naar annemieke@salland.yoga als je op de hoogte wilt blijven.

Voor de eerst volgende Aquarian Sadhana in Zwolle kijk hier. 

Ben je zelf gecertificeerd docent en vind je het leuk om een keer (een deel van) de Sadhana te leiden? Laat het me weten. 

Groepsbewustzijn

Samen Aquarian Sadhana doen is heel erg fijn. In een groep oefenen is ook gemakkelijker en het effect is sterker. Door samen te oefenen is er meer verbondenheid en wordt groepsbewustzijn ontwikkeld. Groepsbewustzijn vormt de brug naar universeel bewustzijn.

Praktisch

 • Voorafgaand en tijdens de Aquarian Sadhana blijf je zoveel mogelijk bij jezelf. 
 • gebruik gerust een meditatiekussen, -bankje of stoel om te zitten.
 • Tijdens de Aquarian Sadhana wordt minder uitgelegd dan in een gewone les. Dit is een uitnodiging om in jezelf te keren. 
 • Draag kleding die lekker zit, bij voorkeur van natuurlijke materialen en bedek je hoofd, bijvoorbeeld met een sjaal. Je kan ervoor kiezen om wit te dragen. 
 • De teksten van de mantra’s zijn aanwezig
 • De teksten van de Japji Sahib vindt je hier in pdf en hier als app voor Android en iphone.
 • Extra deken om warm te blijven
 • Eventueel: een drinkflesje met water of thee en een leesbril 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.