Waarom zou je een tulband dragen?

Hoe doe je een tulband om?

Waarom draag ik een tulband? - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Waarom draag ik een tulband?

Mijn tulband draag ik helemaal uit vrije wil. Er is geen geloof, religie of overtuiging die mij daar toe aanzet of dwingt. 

Yoga met een tulband, waarom zou je het wel en waarom zou je het niet doen?

Al van jongs af aan draag ik graag iets op mijn hoofd. Ik dacht daar nooit echt over na, totdat ik me ging verdiepen in kundalini yoga en in aanraking kwam met de yogi's die zo'n vreemde tulband droegen. Deze yogi's straalden een openheid en verbondenheid uit waardoor mijn nieuwsgierigheid naar de tulband was gewekt. Tijdens mijn eigen yoga beoefening ging ik een sjaal om mijn hoofd dragen, en later een echte voile tulband. Ik vond het heel prettig en ik kreeg het gevoel dat het simpelweg mijn hoofd bij elkaar hield, letterlijk en figuurlijk. Ik besloot dat ik dat gevoel wel vaker in mijn leven kon gebruiken dan alleen op mijn yogamatje. 

 

Inmiddels draag ik al een paar jaar bijna dagelijks een tulband. Het brengt me focus, alertheid en inzicht. In mijn drukke leven als moeder, ondernemer en yogadocent is er altijd veel afleiding en drukte. Mijn tulband werkt als een soort helm en schermt invloeden van buitenaf af. Ik voel me daardoor energieker en kan me beter concentreren. De tulband is ook een kroon, de kroon op mijn bewustzijn. Het herinnert me eraan dat ik mag leven vanuit puurheid, en dat mijn eigen ego en invloeden van anderen die puurheid niet hoeven te blokkeren. Het geeft me dus vertrouwen om mijn hart te volgen en te doen wat goed voelt.

-----

Yogi Bhajan zei over het dragen van een tulband:

The hair is alive and has an energy function. We are training ourselves to be aware of and master our subtle energies. He recommends covering the head and hair with a cotton cloth or wrapped turban.

Over de "techniek" van het dragen van een tulband legt hij het volgende uit:

Wearing a head covering enables you to command your sixth center, the Ajna Chakra. Covering the head provides a sense of containment and focus while practicing yoga or while doing work that requires clarity of thought. It literally helps "keep your head together." Covering the head creates a focus of the functional circuit of the hemispheres of the brain, and tunes the neurological system. 

Yogi Bhajan met tulband

 

Hierboven zie je Yogi Bahjan met de klassieke Punjabi tulband. Deze tulband wordt gedragen door Sikh mannen in het noorden van India. De knot van het lange haar wordt bij mannen bovenop het hoofd gedragen, zelfs iets voorbij het midden richting het voorhoofd. Bij vrouwen ligt de knot iets naar achteren, meer middenop het hoofd.

Tulband proberen

Ben je benieuwd naar hoe het is om een tulband te dragen? Je kan heel simpel beginnen met een lange katoenen sjaal en die om je hoofd wikkelen. (Werkt ook goed bij een bad hair day:) in mijn webshop verkoop ik velours bandjes die je om je hoofd kan doen voordat je de sjaal of tulband om je hoofd draait, zodat de stof wat beter blijft zitten. Ik heb een klein hoofd en alle stoof schuift zo van mijn hoofd af, zeker toen ik nog kort haar had. Met zo'n bandje onder de tulband kan ik gewoon mijn hoofd schudden zonder dat ik bang hoef te zijn dat de tulband eraf valt.

 

5 reacties

Hey Sat Nam Jacintha, wat een heerlijke energieke reactie! Ja iets op ons hoofd dragen was nog kort geleden WEL done, maar nu niet meer. Ja misschien een cap of een muts. I love mijn tulbanden. En wat leuk te lezen dat je je eigen gevoel daarin volgt, stoer, moedig, je maakt de weg vrij voor iedereen die wel wil maar niet durft. You go girl! Liefs.

Jagat Prem

Hoi Annemieke Jagat Prem,

Wat leuk om dit juist nu te lezen!✨
Ik heb heel mijn jeugd en volwassen tijd met een haarband om gelopen, daarna kort haar en telkens weer die haarband op mijn hoofd. Een 5 jaar terug heb ik een foto met een tulband gemaakt op een Spiri festival en juist deze foto heb ik vd week als profielfoto bij mijn nieuwe baan gezet!
Ik begreep niet waarom maar voelde wel dat het juist deze foto moest zijn Nu.

Nu loop ik de laatste tijd altijd met mijn capuchon op omdat ik voelde dat mijn hoofd bedekken nodig en verstandig is in deze energetische heftige tijd! Ik voel steeds meer van mezelf en altijd ook van anderen en omgevingen.
Als ik dan weer thuis ben voel ik me niet fijn in min eigen energie….Hierom dus!
Grappig ik ben van Surinaams Indiaas afkomst ook nog eens….dit is mijn roots.

De banden staan je echt heeeel Prachtig!

En ik ga nu ook met tulband om mijn hoofd door met mijn mooie leven in Zen☀️💃

Dank voor deze info en filmpjes ( nog kijken )!
Namaste en Stralende Harte groetjes, Jacintha Bharos

Jacintha Bharos

Super dat je het zo toelicht! Ik ben nieuw in kundalini wereld en was inderdaad benieuwd naar de tulband. Hoe krijg je die goed op/vast? En waar koop je ze? Groetjes en ze staan je prachtig!

Judith de Vries

Hey Annette, wat ontzettend leuk dat je mijn blog gelezen hebt en de moeite hebt genomen om te reageren. Ik ben er zelf nog eens ingedoken en ja, het is precies zoals ik heb geschreven vorig jaar. En weet je.. nu kan ik bijna niet meer zonder, want ik word niet meer herkend zonder tulband. :) Tot snel!

Annemieke Jagat Prem

Annemieke wat heb jij mij veel duidelijk uitgelegd. Ik krijg gewoon zin om het toch weer eens te proberen. Hm 🧐 ik zal het nog even op me in laten werken. Je zet een fijne sfeer neer. Dat doe je 😊

Annette

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.