Tips Ayurveda en yoga voor gezonde weerstand in de herfst - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Tips Ayurveda en yoga voor gezonde weerstand in de herfst

Versterk je immuunsysteem herfst weerstand opbouwen

Tips voor goede weerstand met yoga en Ayurveda in de herfst en winter. 

De wisseling van de seizoenen vraagt ook veranderingen in je yogabeoefening met zich mee.  Elementen uit de yoga die voor je werken in de winter werken hebben misschien minder effect in de lente of de zomer. Hier, op het noordelijk halfrond bereiden we ons voor op de herfst. Hier zijn wat Kundalini Yoga oefeningen en lifestyle tips om je te helpen om je te verbinden met deze verandering van seizoenen. 
Het einde van de zomer voelt voor mij altijd als een grote overgangstijd. Vakanties lopen ten einde; school begint weer met het bijbehorende logistieke schema. De dagen worden korter; en na een lange zomer ben ik altijd verrast als ik de eerste kille ochtend voel. Ik ben een buitenmens, de natuur helpt me te dealen met de uitdagingen en prikkels als mama en ondernemer. Als ik dan aan het einde van de zomer weer naar binnen “moet” om mijn ochtendritueel te doen tekent dit het einde van een periode waarin zelfzorg vanzelf ging. Vanaf nu is er aandacht en toewijding nodig om gezond en energiek te blijven!
Kundalini Yoga en ayurveda tips voor een gezonde en energieke herfst. 
Yoga voor herfstseizoen

Kundalini Yoga en ayurveda tips voor een gezonde en energieke herfst. 

De wisseling van de seizoenen vraagt ook veranderingen in je de aandacht voor je gezondheid en yogabeoefening met zich mee.  Elementen uit de yoga die voor je werken in de winter werken hebben misschien minder effect in de lente of de zomer. Hier, op het noordelijk halfrond bereiden we ons voor op de herfst. Hier zijn wat Kundalini Yoga oefeningen en lifestyle tips om je te helpen om je te verbinden met deze verandering van seizoenen. 

Het einde van de zomer voelt voor mij altijd als een grote overgangstijd. Vakanties lopen ten einde; school begint weer met het bijbehorende logistieke schema. De dagen worden korter; en na een lange zomer ben ik altijd verrast als ik de eerste kille ochtend voel. Ik ben een buitenmens, de natuur helpt me te dealen met de uitdagingen en prikkels van een leven als mama en ondernemer. Als ik dan aan het einde van de zomer weer naar binnen “moet” om mijn ochtendritueel te doen voelt het als het einde een periode waarin zelfzorg vanzelf ging.

Vanuit de antroposofische (vrije school) traditie vieren we de komst van de herfst met het Michele-feest. Het gaat over herfst en de weg naar binnen. We wenden ons na de uitbundigheid van de zomer af van de buitenwereld om naar binnen te keren; we trekken dikkere kleren aan, we zijn meer in huis en thuis. Het Michaels feest gaat over de moed die ervoor nodig is om de uitersten van jezelf onder ogen te zien. Als je naar binnen keertaal je ook de minder aangename kanten van jezelf tegenkomen. Tijdens het Michaels feest op de vrije school beelden de kinderen de moedige strijd uit door de draak van zijn tong te beroven en zo de draak te verslaan. 

Kundalini Yoga en ayurveda tips voor een gezonde en energieke herfst. 

Draak Michaelsfeest

Kundalini Yoga en ayurveda tips voor een gezonde en energieke herfst. 

“Michaël is een van de aartsengelen en de overwinnaar van de draak. Het Michaëls feest is het zinnebeeld dat de mens met zijn bewustzijn wakker moet zijn om het kwaad in de wereld te doorzien en te bevechten. De krachten van de geest in iedere mens worden op dit feest aangesproken.”

Ook in de rest van de wereld wordt op vele manieren de herfst gevierd, denk hierbij aan oogstfeesten en het Joodse Nieuwjaar. 

In deze periode nemen vaak je verplichtingen en verantwoordelijkheden toe omdat je dagelijkse routines verschuiven naar een nieuwe modus. Soms raakt onze yogabeoefening en zelfzorg in de vergetelheid.

Naarmate de seizoenen veranderen en de dagen langer en korter worden, veranderen ook onze slaapcycli en eetlust, veel mensen hebben last van stemmingswisselingen. Het leven wordt vaak uitdagender tijdens deze overgangen; de wisseling van de seizoenen zijn een goede gelegenheid om je toe te wijden aan zelfzorg en preventief aandacht te besteden aan je gezondheid. 

En dat is nu precies waar dit lange blog over gaat:  Laat de tips in dit blog je helpen om gezond te blijven in deze transitieperiode!

*********** 

Yoga, just do it. 

Als je de laatste tijd niet naar een yogales bent geweest, schrijf je dan in voor een les (of meer!).  Als je thuis geen consequente yogabeoefening hebt, neem dan het besluit om daar nu mee te beginnen, nu je je toch moet toeleggen op een schema. Zelfs 5 tot 15 minuten per dag zal al een verschil maken. In de winter geef ik regelmatig online masterclasses waarbij je je kan verdiepen in een onderwerp en uit je hoofd en in je lijf kan "zakken". En je hoeft er de deur niet voor uit. Een wekelijkse yogales vraagt discipline maar geeft je ook een cadeautje mee: de groepsenergie van het samen yoga doen, mediteren en mantra zingen. 

Als yoga beoefenaar sinds m'n 18e en yoga-juf kan ik je alleen maar aanmoedigen om door te gaan met je yoga beoefening, of grijp dit moment aan om te beginnen met een wekelijkse of zelfs dagelijkse yoga oefening. 

Seizoenen komen en gaan, maar je (Kundalini) Yoga beoefening blijft jouw enige stabiele, zekere kracht om je in alle veranderingen van het leven te ondersteunen. Ongeacht waar je bent in jouw reis, blijf yoga doen! Ga door en blijf in beweging.

 

Begin nu met een positieve gedachte

Ongeacht hoe je je nu voelt,  iedereen kan wel wat positiviteit gebruiken in het leven. Waarom begin je niet NU met het gebruik van een positieve affirmaties in je dagelijks leven? Je kunt je eigen affirmaties maken of een aantal krachtige zelfzorg-citaten voor de herfst gebruiken om mee te beginnen: 

“ Ik sta open voor verandering “

“ Ik maak tijd en ruimte voor diepe, helende rustpauzes”

“ Ik oogst uit de tuin van mijn Ziel”

“ Ik zie overal kleine wonderen”

“ Ik ben helemaal hier en nu, in dit moment”

 

Maak je hoofd leeg

Voel je je overweldigd of sta je veel onder druk? Een moment nemen om je denkhoofd leeg te maken is het antwoord. Gelukkig is er een meditatie om je te helpen mentale helderheid te bereiken. Neem een paar momenten voor jezelf en doe mee aan deze rustgevende en ontspannende oefening.

Bekijk hier de Kundalini Yoga meditatie voor een kalm hoofd en vredig gevoel.

 

Kook gezonde maaltijden

De Herfst Equinox is een goede tijd om je gezondere eetgewoonten aan te wennen. Een plek om te beginnen is door thuis gezonde maaltijden te koken. Leer een paar basisrecepten, die uw basisrecepten zullen worden. Gebruik ze wanneer je iets lekkers en voedzaams nodig hebt. 

De herfst vraagt om warme en voedzame gerechten, zoals stamppot, pasta’s en ovenschotels, melkproducten, bijvoorbeeld room en rijstepap, noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen. Het lucht-element overheerst in deze tijd.
Laat daarom alles waar veel “lucht” in zit staan, zoals chips, crackers, rauwkost.

Lees in dit blog mijn 3 favoriete recepten voor de herfst; voedzaam, verwarmend makkelijk en goedkoop. 

Kundalini Yoga en ayurveda tips voor een gezonde en energieke herfst. 

Ayurveda herfst recepten

 ***

Wat te doen als je toch verkouden bent:

  • Bij neusverkoudheid kan je een klassieke tailla (Ayurvedische olie) gebruiken om je luchtwegen te openen en je neus te verzachten. Shadvindu nasya is een verzachtende neusolie. Druppel 3-6 druppels olie in je neusgaten nadat je een warme douche hebt genomen. 
  • Ga naar buiten, het liefst in de natuur. Doe iedere dag een wandeling van minstens 30 minuten en verbind je bewust met de natuur, de bomen, de lucht. Adem lekker veel frisse lucht in.
  • Maak een stoombadje met ajwain zaadjes of tijm. 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.