Ten bodies, de tien lichamen uit de kundalini yoga filosofie - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Ten bodies, de tien lichamen uit de kundalini yoga filosofie #1 Soul Body

Yoga Lessenserie: Tien lichamen.

In essentie hebben alle yogavormen als doel om je zelfkennis te vergroten.

Wie ben ik? Hoe zit ik in elkaar? Door je bewustzijn te vergroten open je de weg naar verdere verdieping. Leer jezelf kennen. In ons westerse denkbeeld gaan we er meestal vanuit dat we maar 1 lichaam hebben; we identificeren ons met het fysieke lichaam.

Kundalini yoga is meer geworteld in energetische anatomie dan in het fysieke lichaam.

Het behelst dus meer dan de rek en strekoefeningen en gaat over het systeem van je hele ZIJN, je hele wezen.

Een van de manieren waarop we ons bestaan kunnen begrijpen is door het beoefenen van Kundalini yoga middels de tien lichamen; “The Ten Light Bodies of Consciousness”.  Dit systeem gaat er vanuit dat je 1 fysiek lichaam hebt (je tastbare lichaam), 3 denklichamen (de “minds”) en 4 energielichamen.

Elk van deze 10 lichamen zijn je krachtige capaciteiten als mens, die je in staat stellen naar een bepaalde kwaliteit of waarde te leven. De kwaliteiten van elk lichaam kunnen je versterken als ze in balans zijn. Aan de andere kant maken ze beperkingen en uitdagingen zichtbaar als ze uit balans zijn. Onthou: Je kunt je lichaam altijd versterken.

“Als je begrijpt dat je tien lichamen bent, en je bent je bewust van die tien lichamen, en je houdt ze in balans, dan zal het hele universum in balans met je zijn.”

Ten bodies tien lichamen kundalini yoga

Met kundalini yoga oefeningen en meditaties kan je je 10 lichamen leren begrijpen, in balans brengen en versterken. Het helpt je contact te maken met je ware Zelf en je talenten te benutten. Het is de sleutel tot zelfgenezing want ziektes manifesteren zich eerst in de energetische lichamen.

Elk van de 10 lichamen vormt een aspect van het groeiproces dat ons leven is. Ondersteunend daarbij is het systeem van yogische numerologie. Cijfers maken de ordening van krachten in het Universum zichtbaar. 

Ben je nu benieuwd geworden naar hoe die ten bodies zich verhouden tot jou, tot je lichaam en je dagelijks leven? Ik zal in de komende weken steeds een nieuw blogpost schrijven over een van de lichamen. Hieronder alvast het eerste lichaam - The Soul Body. Ik gebruik deze blogs als actieve documenten, als ik meer info vind of ervaringen heb zal ik deze toevoegen. 

***

Ten bodies kundalini yoga lessenserie online

1. Soul Body - Ziel Lichaam

Dit is een vonk van het Oneindige die in de kern van je wezen huist. Het is het deel van ons dat de verbinding maakt met het oneindige, infinity. De Ziel is het voertuig van de (eeuwige) geest. In het Sanskriet heet de Ziel "Atman", wat ook lucht betekent en ons woord "adem" is hiervan afgeleid. Dit bevestigt de geestkant van de adem, zelfs hier in het Westen waarbij we de adem vaak enkel als fysiologisch proces benaderen. 

Jouw ziel is jouw scheppende kracht en een vonk van de universele scheppende kracht, van de universele ziel. Jouw ziel is je leraar, voor je persoonlijkheid. Het is je innerlijke gids op het pad van je  (spirituele) levensvervulling. 

Het thema van de Soul Body is hart versus hoofd. Durf je je hart te volgen, te luisteren naar je innerlijke stem? Of maak je keuzes op basis van logische afwegingen, zodat je je ego controle kan houden. Als je je hart en hoofd in balans brengt zal je leven je meer vervulling geven; meer in lijn zijn met je bestemming.

Soul body, ziellichaam, spark of the infinite

Oefeningen die je kan doen om het eerste lichaam te versterken:

* De Mul mantra is de eerste Pauri van de Japji. Er zijn prachtige muzikale versies van, hier is een playlist op Soundcloud. 

* Serie oefeningen voor voor balans tussen hoofd en hart. Een korte krachtige kriya die wel een warming up nodig heeft. Je vindt deze kriya hier. 

* Losse oefeningen voor de Soul body zijn onder andere voor het eerste chakra, dat zorgt voor gronding en aarding als je bezig gaat met de geestkant van je Zijn. Dit zijn bijvoorbeeld bodydrops, de kraaihouding (die komt hierboven voor in de kriya)  kikkers, stoelhouding. 

* Beoefen nederigheid. Ieder beloopt zijn eigen pad en besef dat er geen beter of slechter is in spirituele ontwikkeling. Door seva te doen (onbaatzuchtige service) kan je een open en nederige houding ontwikkelen en je ego aan de teugels leggen.

* Wees creatief! Boor de goddelijke flow van het Universum aan, probeer schilderen, schrijven, zingen of een nandere vorm van zelfexpressie waartoe je je geroepen voelt.  En neem afstand, luister. Wat wil je Ziel je vertellen?

Lees meer, in het engels op het blog van Spirit Voyage: https://blog.spiritvoyage.com/what-is-the-soul-body-the-1st-body/

-------

 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.