Reset jezelf met witte tantra yoga meditatie. Wat is het en waarom zou je het doen? - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Witte tantra: Reset de relatie met jezelf en het universum, Wat is het en waarom zou je het doen?

Over Witte Tantra

En het heeft niets met sex te maken!

De afgelopen jaren hebben Wim en ik regelmatig een dag witte tantra yoga (White Tantric Yoga®) gedaan. In Frankrijk met meer dan 2000 mensen op warme zomerdagen tijdens het kundalini yoga festival en recent, in 2020 februari, in Hamburg. Witte tantra is een eeuwenoude groepsmeditatie die je kan helpen on(der)bewuste blokkades los te laten en je lichaam en je ziel kan helen. Het is een bijzondere ervaring met een lange "nawerking".

Als ik er over vertel in de yogalessen merk ik de interesse en de vragen die het opwerpt en daarom schrijf ik nu een uitgebreid blog over wat witte tantra yoga is en wat mijn ervaring is. Verder heb ik een aantal deelnemers van de witte tantra yoga gevraagd om hun ervaringen te delen en deze persoonlijke en eerlijke verhalen (waarvoor dank!) heb ik hier ook in verwerkt.

 

Wim en Annemieke tijdens Witte tanra yoga in Hamburg

Wim en ik tijdens de Witte Tantra dag in Hamburg in 2020.

De uitdaging van Witte Tantra

Witte tantra yoga daagt je uit op heel veel vlakken. Eén van de belangrijkste is wel om de hele dag met gekruiste benen op de grond te zitten; knie aan knie met de in wit geklede mensen naast je en een arm lengte tegenover je tantra partner. (Dacht je ooit dat je wat weinig ruimte had tijdens een yogales? Probeer witte tantra en je bent dankbaar voor iedere centimeter naast je matje :)

De dagindeling is de volgende grote uitdaging; het beoefenen van zes of acht opeenvolgende yoga meditaties van 31 of 62 minuten (met pauze, gelukkig) en met verschillende moeilijkheidsgraden. Deze worden geïnstrueerd door Yogi Bhajan zelf, die op een videoscherm wordt geprojecteerd (vooraf opgenomen voor zijn overlijden voor alle witte Tantra’s).

Een persoonlijke noot: Devotie aan een persoon is niet aan mij besteed en ik heb geleerd voorbij Yogi Bahjan te kijken naar wat zijn lessen en leringen voor mij betekenen.

De groeps meditaties van Witte tantra Yoga

De meditaties lopen uiteen net als het spectrum van de yogaoefeningen. De basis is een mantra of een stille meditatie, je kijkt in de ogen van je partner (meestal) of met gesloten ogen. Daarnaast zijn er de mudra’s; de handgebaren.

 

In februari in Hamburg hebben we onze duimen 62 minuten tegen de duimen van onze partner gedrukt gehouden terwijl we een mantra zongen. Soms zit je rug aan rug om een mantra te zingen en de vibratie van de mantra te voelen in je rug. Wij fluisterden 62 minuten een mantra, dat leek eerst zo makkelijk, maar ik had er al snel een droge en schorre keel van. Niets is wat lijkt.. want is een meditatie van 62 minuten per definitie "moeilijk"?

 

De kracht en energie van de groep en je partner zorgen ervoor dat je dóórgaat. Kruipt de weerstand toch langzaam omhoog, via mijn gedachten  mijn lijf in met stemmetjes zoals: "Ik hou dit niet vol" en "wat doe ik hier" .. "wat een stom gedoe" .. dan stuur ik mijn gedachten met de wedervraag: "Wat als ik dit niet kan volhouden, wat kan ik dan wél volhouden in mijn leven?" Ja, wat als het er in mijn leven echt op aan komt, when the sh**t hits the fan, de momenten waarvan we weten dat die voorbij (gaan) komen in dit leven, wat dan? Dan is dit toch peanuts! Het geeft me stamina en caliber. Door de witte tantra meditaties voel ik me steviger in mijn schoenen, meer bestand tegen een stootje, maar juist zonder pantser. 

 

Ervaringen met Witte Tantra

Tijdens de dag zelf is alles goed georganiseerd en de sfeer is vriendelijk, ondersteund en opbeurend. 

Sylvia schrijft over haar ervaring met Witte Tantra in London: 

"24 januari vertrok in naar London, en 25 januari stond ik (een beetje nerveus) in mijn mooie witte outfit, inclusief tulband in de rij voor de deuren van Town Hall in Kensington. ( Een prachtige oud stadhuis, en een fijne locatie). Wij waren niet de eersten, er stonden al ongeveer 50 yogi’s in de rij, en achter ons volgden er nog eens 450! Heel bijzonder vond ik het om al deze yogi’s geduldig en ontspannen te zien, hun beurt af te wachten, tot onze inschrijfformulieren werden gescand, en we een polsbandje om kregen voor deelname. Er heerste een ontzettende fijne rustige sfeer, er werd gekletst, maar op een zachte, bijna fluisterende toon. In allerlei talen, maar iedereen verstond elkaar. Toen we naar binnen werden geleid, ging dat in zo’n goede harmonie,  iedereen vond een plekje om zijn spulletjes neer te leggen, zonder dringen, gewoon relaxed!"

 

Hoe werkt witte tantra yoga?

Met deze meditatie en yoga techniek wordt de gezamenlijke energie van een paar honderd  (of duizend) mensen gebruikt, die in lange rijen tegenover elkaar zitten. Tijdens de meditaties neem je specifieke houdingen aan en zing je mantra's. Het is een partner meditatie; je zit tegenover je of een partner. Om de energie van de rijen te kunnen gebruiken is het belangrijk dat ze niet worden onderbroken; moet je naar toilet of hou je het (even) niet meer vol dan steek je je hand op en komt er een monitor om jouw plaats in te nemen. 

Witte tantra (White Tantric Yoga®) moet niet worden verward met zwarte tantra of rode tantra. Die vormen van yoga transformeren ook energie, maar op een andere manier en voor verschillende doeleinden. Black Tantric stuurt de energie om een ​​ander mens te manipuleren, en Red Tantric stuurt de energie alleen voor seksuele doeleinden. Witte tantra is er om je bewustzijn te verhogen en een universeel gevoel van eenheid in jezelf en de wereld te ervaren.

Tijdens de witte tantra dragen alle deelnemers witte kleding en een wit hoofddeksel. Waarom wit? Het dragen van witte kleding versterkt je aura en je magnetisch veld. In wit zitten namelijk alle kleuren van het spectrum. Ook zorgt het ervoor dat je met beleid omgaat met je kleding (en jezelf!) want het is nu eenmaal gevoeliger voor vlekken. 

Het dragen van een tulband (of een muts of sjaal) geeft een gevoel van beheersing en focus tijdens het beoefenen van yoga of tijdens werk dat helderheid van denken vereist. Het helpt letterlijk 'je hoofd bij elkaar houden'.

Doen we witte tantra in de yogalessen? Nee. Nooit. We doen heel soms een partner meditatie; de venus kriyas. Deze yoga oefeningen vragen aandacht en respect omdat je alleen met de juiste, positieve intentie deze oefeningen met (je) partner kan doen. 

--

Huyen schrijft over haar ervaring met witte tantra: 

 

Ik ben helemaal neutraal, in mijn eentje zonder veel verwachting naar de Witte tantra workshop gegaan. Eenmaal aangekomen zie ik zoveel mensen bij elkaar, allemaal in het wit gekleed, ook het haar bedekt met witte tulband of iets ander in het wit.. en je voelt meteen een eenheid, rein en liefdevol.

Omdat ik alleen ben gekomen moet ik iemand gaan zoeken om samen de meditatie mee doen. Eerst dacht ik dat zo lang tegenover een vreemde gaan zitten om te mediteren (en niet alleen zitten, je staart naar elkaar met een liefdevol en ontspannen blik, ook dat nog ;)) zal wel zwaar zijn maar het viel reuze mee. Ik heb alle meditaties kunnen volhouden tot het einde zonder veel afgeleid te worden door anderen of door de moeilijkheid van het lang en stilzitten. 

De dagen na de witte tantra voel ik me opgewekt en heel vrolijk, en er gebeurde ook veel positiefs rondom mij, in mijn omgeving. 

Ik kwam naar de witte tantra om een ervaring op te doen en wat ik vanuit de workshop heb meegenomen dat is uithoudingsvermogen en geduld, ook focus en flexibiliteit.

Ik ben gewoon een blije mens geworden.

 

Een ervaring met een gouden randje en een kritische blik.

Wat ik hier ook schrijf over mijn ervaringen met witte tantra en die van anderen, het is een techniek die iets voor jou en iedereen kan betekenen. Maar wat dat is? Daarvoor moet je het zelf ervaren. Iedereen is anders en ieders ervaring zal anders zijn.  Neem niets van mij aan, ervaar zelf!  Maak er geen big deal van en ga het gewoon proberen.

Mijn les: Wees geduldig. Mijn ervaring is dat de werking van deze meditaties pas later naar de oppervlakte borrelt. Tijdens de meditaties duurt het even voordat ik land, op mijn matje, bij mijn Wim, bij mijzelf en komen er nog allerlei drukke gedachten van alledag voorbij (zoals dat gaat met denken). Toch komt er altijd een moment dat ik tijdens de meditaties helemaal in het hier en nu ben; dat is het moment dat de magic plaatsvindt. 

Je kan je blik 62 minuten op iemand vestigen maar dat betekent niet dat je 62 minuten lang hetzelfde zíet. Het zit 'm in het contrast; juist op de momenten dat alles in mijn hoofd even helemaal stil staat, gebeurt er of zie ik van alles. Zo zag ik Wim in Hamburg met een gouden rand om zijn hoofd. Eerst dacht ik dat de zon scheen door het dak! Door de oog-focus zie ik zijn gezicht heel anders, ik blijf ingezoomd op 1 oog. Soms lukt het om zijn beide ogen over elkaar te laten vallen in mijn blik zodat ik ze allebei kan zien.

Weken, maanden later blijft er als herinnering aan deze dag een witte gloed achter, een witte waas in mijn geheugen die me er aan herinnert dat we allemaal verbonden zijn op een diep universeel niveau. Daarnaast heeft witte tantra onze relatie versterkt, daar waar woorden niet nodig zijn. Pure liefde. We are love. 💚

Er is meer. Eerlijk, ik heb (ook na 6x witte tantra) tijdens zo’n dag gedachten die met me aan de haal gaan -  van “wat doe ik hier nou eigenlijk” tot het idee van totale oplichterij. Ongeveer 10 minuten na de eerste meditatie dacht ik in Hamburg: "Ok. Ik betaalde dus 120 euro om op de vloer van een cultureel centrum te zitten, ik mijn arm na 5 minuten al niet meer omhoog (dacht) te kunnen houden, terwijl ik in mijn partners ogen staarde? Sukkel.”

Door altijd te zoeken en te ontwikkelen heeft mijn spirituele reis me naar kundalini yoga gebracht als technologie en oefening voor een bewuster leven en voelt mijn kritische houding als gezond en eigen. Ik ben eerder trots op mijn terughoudendheid. De kundalini yoga heeft mij op een diep niveau geraakt en veranderd, waardoor ik me geroepen voel het te delen met anderen.

Het brengt me namelijk tot mijn eigen ervaring, datgene wat deze technologie voor MIJ kan doen. Mijn Sat Nam. Ik laat mijn oordeel los en focus me op de volledige ervaring.

Sat nam,

Annemieke (Jagat Prem)

PS - heb je het hele artikel gelezen? Superleuk als je een reactie achterlaat!

Annemieke Westerman Jagat Prem Kaur van Salland Yoga in Nieuwleusen

 

**

Wil je meer lezen over Witte tantra yoga?

What is White Tantric yoga?

Officiële White Tantric Yoga website met witte tantra data.

** 

Meer weten over mij?

Waarom heb ik een spirituele naam?

Waarom draag ik een tulband? 

 

4 reacties

Super leuk om te lezen! We hopen er bij te zijn in december :) liefs, Marc en Fleur

Fleur Blok

Lieve Avtar Padmani en Huyen, super leuk, dank voor jullie reacties.

Annemieke

Bedankt voor het delen, heel mooi geschreven Annemieke

Huyen

Sat Nam!
Dank voor je mooie artikel. Heel herkenbaar en invoelend geschreven. Mijn oma zei vroeger altijd als iets een uitdaging was of moeilijkheden opleverde: “hij die zichzelf overwint, is sterker dan hij die een stad inneemt”
Tijdens de witte tantra is dat een inspiratie voor me geweest en heb ik ervaren dat haar ‘spreuk’ zo wáár was….is!
De ervaring dat je zoveel méér bent en kán dan waar je jezelf credit voor gegeven hebt….
En eyeopener en een aanrader voor ieder die zijn grenzen (durft) & wil verleggen!

Avtar Padmani Kaur

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.