recept notenpasta yoga ayurveda in de winter

Recept Notenpasta - gezond eten in de winter volgens ayurveda & maak je eigen broodbeleg

Een super makkelijk, lekker en voedzaam recept voor notenpasta. 

Noten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan je schijf-van-vijf in de winter. Met deze makkelijke notenpasta heb in een paar minuten iets speciaals op je brood. Pas op - De kans is groot dat je nooit meer pindakaas van de supermarkt wil! Het recept staat onderaan de pagina. 

Gezond eten in de winter volgens ayurveda.

Volgens ayurveda heeft je lichaam in het winterseizoen extra behoefte aan voeding. Omdat het in de winter kouder is, is je "agni" (de spijsverteringskracht) sterker dan in de andere jaargetijden. Daarom kunt je nu best iets zwaarder en meer eten. Eet je veel lichte voeding dan kan de agni, de sterke spijsverteringskracht verminderen en raakt Vata uit evenwicht. Ook wind en kou veroorzaken verhoging van de Vata-dosha. Als je bedenkt dat de belangrijkste eigenschappen van de Vata-dosha ‘luchtig’, ‘droog’, ‘koud’ en ‘onregelmatig’ zijn, dan is het cirkeltje weer rond. Wat kan je doen om in de herfst en in de winter de Vata te verlagen: 

Wat eet je wel in de winter? Warme en voedzame gerechten, zoals stamppot, pasta’s en ovenschotels, melkproducten, bijvoorbeeld room en rijstepap, noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen.

Wat eet je liever niet of minder in de winter? Rauwkost, salades, koolsoorten en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met (koude) melk. Geef een voorkeur aan de smaken  ‘zoet’, ‘zuur’ en ‘zout’

Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee. Ghee is geklaarde boter en is erg gezond. Het smaakt anders dan boter en wordt ook veelal beter verdragen door mensen met koemelk allergie. Meer lezen over ghee & zelf maken? Lees het hier. 

Nuts: De feiten op een rijtje.

Noten hebben een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. Ze bevatten waardevolle, meervoudig onverzadigde vetzuren, die een positief effect hebben op cholesterol. Zo dragen ze bij aan het voorkomen van onder andere hart- en vaatziekten. Omega-3-vetzuren beïnvloeden reumatische klachten op een positieve manier. Noten bevatten ook waardevolle plantaardige eiwitten. 

Noten helpen tegen een winterdepressie?! Noten stimuleren de aanmaak van serotonine (het zogenaamde gelukshormoon) en dat leidt tot meer rust en innerlijke rust. (Aha, vandaar dat ik graag zo'n zak cashewnoten leeg-eet :) Het lijkt haast te mooi om waar te zijn, die noten. --> Het recept staat onder de afbeelding.

Notenpasta recept ayurveda winter

Recept notenpasta.

100 gram pinda's
100 gram hazelnoten
100 gram amandelen
(of een mix van andere noten, bijvoorbeeld zonnebloempitten of cashewnoten)
1 theelepel kaneel 
snufje zout
1-2 geweekte pruimen of dadels
1 dl zonnebloemolie
rietsuiker (naar smaak)
snufje chilipoeder (naar smaak)

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng tot een gladde pasta, voeg eventueel nog wat olie toe als het mengsel te droog is. Je kan de notenpasta wekenlang bewaren in een schone glaze pot in de koelkast. De smaak wordt nog beter als je pasta een tijdje laat staan.
 

Persoonlijke noot: Dit recept maak ik zelf met nóg meer gemak; ik haal een grote zak gemengde noten, haal daar de walnoten uit (die zijn lekker in andere gerechten, niet als notenpasta) en ik doe er soms een paar pinda's bij. Niet te veel want pinda's overheersen snel de smaak en dan proef je alleen nog maar pinda en ...  dat is natuurlijk jammer van die smeuïge cashewnoten en amandelen. Mijn favoriet is met kaneel en vleugje chilipoeder. De rietsuiker geeft een lekker crunchy bite maar het is en blijft natuurlijk wel suiker. Heb je zin in een slow-day dan kan je ook de noten met schil kopen zoals op de foto en ze kraken. Lijkt me heerlijk om te doen bij een openhaard vuurtje en met een fijn muziekje aan!

Heb je de notenpasta gemaakt? Leuk als je me hieronder in de comments laat weten wat je ervan vond! - ^ Jagat Prem

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.