Onderweg in de achtbaan; reis naar mijn hart #1 - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Onderweg in de achtbaan; reis naar mijn hart #1

Yoga met een stijf lijf & witte legging 

(met een yoga oefenserie / kriya voor een flexibele rug, onderaan de pagina)


Mijn tienerjaren waren ronduit turbulent, voor mij en mijn "loved ones". Het idee dat ik de wereld wel aankon in mijn eentje was in korte tijd zo sterk gegroeid dat ik het ook werkelijk alleen ging doen, piepjong. Ik lifte alleen door Europa en woonde in kraakpanden. School was niet interessant, ik wilde ervaren en ontmoeten. Door mijn onbevangenheid gleden veel drama's aan mij voorbij, ik zag het niet, het raakte me niet. Van dat engeltje op mijn schouder werd ik me pas later bewust, toen mijn relatie tot de wereld om me heen verdiepte en ik meer compassie en begrip kon ervaren voor de levens van anderen. Toen ik ongeveer 18 was volgde ik mijn eerste kundalini yogales.

Wil je ook kennismaken met (kundalini) yoga dan is deze online les een goed begin. De serie basisoefeningen voor de rug vind je onderaan de pagina. 

Om eerlijk te zijn was het niet direct liefde op het eerste gezicht, want ik begréép het niet, en overgave aan het moment en voelen met mijn (toen al) gespannen lijf en mind was niet direct mijn sterkste kant. De frustratie om iets niet kunnen was vaak groter dan het plezier van niets moeten en ontspannen.

Met afgrijzen over de witte legging van de yoga juf en een brok in mijn keel bij iedere mantra kwam er toch een opening; er werd me een pad zichtbaar naar een deel van mezelf waarvan ik diep van binnen wel wist dat het er was, maar waar ik niet bijkwam en waar ik nooit iets over had geleerd. 


Het geheim van yoga is ... dat er geen geheim is.
Jezelf accepteren is de enige weg.
 

Ik herinner me dat ik een boek bestelde bij de lokale boekhandel, aan de balie, zonder internet. Het was het verkeerde boek wat me werkelijk niets zei: Iets over chakra's en kundalini energie. Een tweede poging bracht me het Nederlandse Kundalini Yoga werkboek van Hariang Kaur en ik ging aan de slag. De yogadocent in mij was geboren; ik gaf mijn zusje yogales in mijn kleine slaapkamer onder het rieten dak. De "basic spinal energy series" was toen al mijn favoriet, ik voelde me meer in balans, alsof mijn lichaam weer uit 1 geheel bestond en ik was simpelweg meer opgewekt. Het is een toegankelijke serie die je op ieder moment van de dag kan doen, en zelfs prima op een stoel als op de grond zitten lastig is voor je.

Jaren en jaren heeft het geduurd voordat ik op de grond kon zitten. Tijdens de eerste dag van mijn opleiding (van 4 jaar) bij Saswitha zochten alle studenten de muren op om tegenaan te hangen en de opbeurende tekst van de docente was dat tijdens het derde jaar de meeste mensen wel rustig de hele dag op de grond kunnen zitten. Mijn rechterheup en onderrug waren zo stijf geworden door de spanning die ik mijn hele leven ervaarde, dat mijn knieën gingen opspelen bij het zitten in lotus houding. Ik leerde om dit lichamelijk protest te onderzoeken en met openheid en zachtheid te benaderen. Ademronde voor ademronde en millimeter voor millimeter kon ik ruimte maken in dat zwaarste deel van mijn lichaam, het gebied waarmee je het fundament van je leven bouwt, je gevoel van geaardheid en veiligheid. Daar was en is veel werk te doen voor mij, voor iedereen denk ik en zeker in tijden waarin je wereld snel veranderd. 

Veel van de oefeningen in deze serie zal je wel herkennen als warming up oefeningen in de yogales. De hele serie (in het Nederlands) vind je onderaan deze pagina.


Ik ben vaak verhuisd in mijn tween-jaren en ben veel spullen kwijtgeraakt, ofwel, zoals ik het nu zie; ik was er niet echt aan gehecht. Maar dit boek is altijd meeverhuisd en ik gebruik het nog. De schrijfster van het boek Hariang Kaur geeft al meer dan 25 jaar de kundalini yoga leraren opleiding in Enschede en ik ben sinds vorig jaar haar assistent aan de opleiding; tijdens de lockdown iedere zaterdag via Zoom.

Afgelopen zaterdagochtend had ik na vele zaterdagen Zoom opleidingsdagen voor de Kundalini Yoga Leraren opleiding een vrije ochtend .. en dan besteed ik deze vrije uren aan.. jawel.. yoga 🧘🏼‍♀️. What else 😁.

Heb je de serie yoga oefeningen voor de rug geprobeerd? of herken je iets van jezelf in mijn reis als tiener en yogi - in - wording? laat vooral je reactie achter hieronder!! 

 

Basis yoga oefeningen voor de rug
Kundalini yoga basis oefeningen voor de rug

 

Kundalini Yoga basic exercises for the back

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.