KUNDALINI YOGA EN YOGI BHAJAN - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

KUNDALINI YOGA EN YOGI BHAJAN

Kundalini Yoga; vernieuwend of ongemakkelijk?

Yoga met een tulband? In het wit gekleed? Kitcharee eten? Samen zingen? Mij niet gezien. Toen ik begon met yoga en nog jaren erna, voelde ik vooral weerstand. Yoga, dat was voor mij bewegingen op een matje, dat vond ik wel best. Spiritueel kon je het zeker niet noemen. Maar ookal voelde het niet zo, het wás het wel. En ik deed het ook. Stukje bij beetje, oefening voor oefening begreep en voelde ik waarom ik die buitenaardse yogische dingen wél zou doen. Ik voelde wat ik nodig had om het beste uit mezelf te halen, en daar hoorden ook van die gekke dingen bij. Het dragen van een tulband is een flink statement, maar gaan zitten op een schapenvacht, je omringen door in het wit geklede mensen met baarden en vol aandacht meezingen met de mantra’s kan ook al een hele stap zijn. Maar waarom zou je het doen?

Yogi Bhajan zei er het volgende over:

“Het mooie aan kundalini yoga is dat je in één kriya al direct een volledige fysieke, mentale én spirituele balans kunt bereiken. Het werkt zo snel en effectief vanwege de compleetheid, balans en energie."
Annemieke Westerman Kundalini Yoga docent Jagat Prem Kaur

Wat je moet weten over Kundalini Yoga

Kundalini yoga wordt de yoga van het bewustzijn genoemd, en ook wel de moeder van de yoga vormen. Het is een levendige en actieve yogavorm met dynamische oefeningen en ontspanning. Specifieke ademtechnieken zoals een langzame diepe adem, een krachtige adem (vuuradem) worden veel gebruikt. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd en wordt door velen als de meest krachtige vorm van yoga gezien. Kundalini yoga werkt direct in op het zenuwstelsel en klierenstelsel van de mens, waar door het effect vrijwel meteen voelbaar is; als toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid. Kundalini yoga werd aan het eind van de zestiger jaren door Yogi Bhajan uit Noord-India naar het westen gebracht.Yogi Bhajan heeft veel kriya´s (series van yoga oefeningen) geschreven, die uniek zijn en een eigen doel dienen. Elke kriya heeft een uitwerking op het denken, het lichaam en de geest. De oefeningen in een kriya zijn zorgvuldig uitgezocht en in een bepaalde volgorde geplaatst, zodat je stap voor stap naar je doel toewerkt. Tijdens een Kundalini yoga les wordt er aandacht besteed aan:
  • Asana’s (lichaamshoudingen)
  • Pranayama’s (ademhalingsoefeningen)
  • Mudra’s (houdingen voor de armen en de handen)
  • meditaties 

Yogi Bahjan bracht Kundalini Yoga naar het westen

Yogi Bhajan

Yogi Bhajan (Harbhajan Singh Khalsa) werd in 1929 geboren in het hedendaagse Pakistan. Hij begon op jonge leeftijd met het beoefenen van yoga en op zijn 16e al werd hij door zijn meester erkend als Meester in de Kundalini Yoga. In 1969 trok Yogi Bhajan naar de Verenigde Staten, waar hij in de tijden van Flower Power als geroepen kwam voor de vele zoekenden mensen. Yogi Bhajan besloot de kundalini yoga en levenshouding te gaan onderwijzen in het westen, omdat de behoefte van de mensen groot was. Hij overleed in 2004.

 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.