3 Ayurveda recepten voor het herfst seizoen - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

3 Ayurveda recepten voor het herfst seizoen

Mijn favoriete recepten uit Ayurveda voor het herfstseizoen.

Het is midden oktober en de zon schijnt op mijn bureau. Maar helaas, als ik naar buiten stap om mijn honden uit te laten en mijn verplichte en weldadige frisse neus te halen moet ik vanaf nu toch echt mijn winterjas aan. De wind is guur en tussen de zonnestralen door vallen er fikse buien.

Om de herfst te vieren kocht ik dit weekend kocht een prachtige hele rode kool. Je weet wel, zo’n kunstwerkje van de natuur. Omdat mijn kinderen niet van rode kool houden moet ik extra creatief zijn om hier iets lekkers mee te maken. 

Rode koolsoep met.. 

Tijdens een retreat weekend jaren geleden kookte ik voor een hele club yogi’s die na een lange zit wel toe waren aan een hartige stevige soep. Hoewel zij niet kieskeurig waren en aten wat ze wordt voorgeschoteld, maar ik kookte wel in afstemming op de dag en het seizoen. De energie en kleur van die dag was rood/paars en zo geschiedde dat ik rodekoolsoep maakte. Ik herinner me nu dat ik voor een vleugje zoet in de soep gedroogde pruimen toevoegde, maar helaas kwam ik er pas achter dat deze MET PIT waren toen de staafmixer al flink aan het pureren was. Evengoed was het een supergeslaagden soep en ik deel het recept hier met je, voor rode kool soep met pruimen zónder pit. 

Rode kool soep ayurveda recept

Ayurveda voedsel tips in het herfstseizoen

Vanuit Ayurveda gebruiken we in dit transitie seizoen verwarmende en kalmerende kruiden, want het herfst seizoen is Vata-seizoen. De herfst en het begin van de winter, waarin het koud en droog is, met veel wind, is de periode van Vata. Om de kwaliteiten van Vata in balans te brengen zoek je naar de tegenovergestelde kwaliteiten in je voedsel. 

Voor de herfst kies je dan het liefst verwarmend, aards en vochtig voedsel zoals geroosterde wortelgroente (pompoen, wortel en zoete aardappel) en stoofschotels. 

Op je bord ligt het liefst een warme, stevige en diep gekleurde brei!

Deze herfst recepten zijn gezond, voedzaam, goedkoop en makkelijk te maken. De porties zijn voor een grote pan soep of stoofschotel en dus heel geschikt om meerdere dagen van te eten of om in te vriezen. Vers gekookte maaltijden hebben de voorkeur. Door een vers ingredient toe te voegen aan je maaltijd van gisteren of uit de diepvries breng je dit weer in balans. 

 

Recept 1 - Rode Kool Soep 

  • 1 hele rode kool, gesneden (hoeft niet heel fijn, de soep wordt gepureerd)
  • 1 zoete aardappel in blokjes
  • 2 uien fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook heel fijn gesneden of geraspt
  • 2 cm gember geraspt
  • 1 rood pepertje, fijn gesneden
  • 200 gram gedroogde pruimen zonder pit (of ander gedroogd fruit)
  • Kruiden: Komijn, koriander, mosterdzaadjes, pul biber (zoete gedroogde peper), zout, peper

Bereiding:

Fruit ui, knoflook, gember, ui niet bruin laten worden. Voeg fijn gesneden pepertje toe en de kruiden, ruime hoeveelheden. Zout nog niet toevoegen. 2 minuten omscheppen.

Voeg daarna blokjes zoete aardappel en fijn gesneden rode kool toe en 1.5 liter gekookt water.

Laat ongeveer een half uur zachtjes koken, proef wanneer de kool gaar is. Dan flink zout en vers gemalen peper erbij, steeds blijven proeven. Soep pureren. 

Serveren met creme fraiche of koksmelk en geroosterde pompoenpitten. 

 

Recept 2 - Simpelste Dahl

In India is dal zowel de naam voor linzen als voor gerechten met linzen. Dit gerecht is smaakvol en romig (en wordt dat nog meer met boter of olie) Behalve als warm gerecht kun je deze dal ook op kamertemperatuur of zelfs koud serveren, om op geroosterde puntje pitabrood te smeren.  Je kan van deze stoofpot ook een soep maken voeg dan wat extra water, zout en peper naar smaak toe.

  • 400 gram rode linzen, gewassen en uitgezicht
  • 4 cm geraspte gember
  • 5 tenen geperste knoflook
  • 8 kardemompeulen
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 2 kruidnagels
  • 2 tl gekneusde zwarte peperkorrels (in de vijzel kneuzen)
  • 2 gedroogde chilipepers (fijn wrijven in vijzel)
  • Zout 
  • Boter of ghee
  • Fijngehakte koriander, garnering

Bereiding:

Doe linzen, gember, knoflook, kardemom, mosterdzaad, kruidnagels, peperkorrels en chilipeper in een pan en zet alles ongeveer 1 vingerkootje onder water. Breng aan de kook en laat 20-30 minuten zachtjes sudderen. Voeg het zout toe als de linzen zacht worden (na ong 15 min). 

Verwijder de kruidnagels en kardemom peulen. Roer er wat boter of ghee door. Proef de linzen en voeg naar smaak zout en peper toe. 

 

Recept 3 - Golden Milk.

een romig zacht en zoet drankje wat je goed kan drinken als vervanging van thee, koffie of chocolademelk. Ik drink het vaak als ik ‘avonds yogales heb gegeven. Ik heb dan vaak trek maar het is echt te laat om dan nog te eten. Dit drankje geeft me een vol gevoel en is voedzaam door de kruiden. Wel goed je tanden poetsen!

Je vindt het recept voor Golden Milk met kurkuma hier. 

 

Heb je een recept gemaakt? Of heb je een favoriet herfst-recept wat je met me wil delen? Laat het me weten in de comments!

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.