Online yogales geven - verbeter nu de ervaring & verbinding met je deelnemers - Salland Yoga, Meditatie en Coaching in Nieuwleusen

Online yogales geven - verbeter nu de ervaring & verbinding met je deelnemers

In een serie blogs schrijf en deel ik ALLES wat ik heb ontdekt over online lesgeven via Zoom.

Je leest hier over de spullen die je kan aanschaffen voor verbeteren van geluid en beeld, over welke instellingen je in je computer kan bekijken en aanpassen. Omdat ik zelf Zoom gebruik geef ik ook uitleg over hoe je Zoom gebruikt bij online (yoga)lessen en workshops, en, teaser - dat gaat iets verder dan je deelnemers uitnodigen & scherm opstarten! 

Heb je geen zin/tijd/focus om al deze blogs door te nemen, dan kan je NU direct je online leservaring verbeteren en je klanten vanavond nog super blij maken door me te boeken via https://calendly.com/jagatprem/sessions .

 

Yogales geven via Zoom - hoe verbeter je de beleving voor deelnemers n voor jezelf?  Blog 1/3 - waarom tijd en geld investeren in online lesgeven? Hoe kies je de juiste laptop voor online lesgeven, welke camera kan je gebruiken. 

Maart 2020. Weet je nog, toen de lente begon en zich nergens iets van aantrok. Het grote onvoorstelbare was ook in Nederland aangekomen. Lockdown. Hoe reageerde jij als yoga leraar? In de paniekstand, afwachtend, of we-zien-het-wel?

Actiegericht als ik ben, ging ik per direct over op het geven van online yoga lessen. Alle lessen, alle uren gingen gewoon 1 op 1 door via wifi. Het gaf houvast in die bijzondere tijd voor mij en ook voor mijn yoga deelnemers. Daar zat ik dan. Tijdens prachtige voorjaarsavonden op mijn zolder, met laptop, webcam en microfoon. Ik kon mijn armen niet strekken boven mijn hoofd onder het schuine dak, als ik m’n hoofd wegdraaide van de computer was ik niet meer te verstaan en het geluid van de muziek die ik gebruikte was ronduit bagger. Het waren alle ingrediënten voor een onrustige yogales. Maar het betekende ook het begin van een nieuw avontuur. Wat waar het wringt kan je ruimte maken, onderzoeken en nieuwe dingen gaan beleven.

Nog even iets verder terug in de tijd. 

Als verlegen, gevoelig en super snel denkend meisje zat ik altijd met mijn neus in de boeken of was ik aan het uitpluizen hoe “iets” werkt. En misschien ben ik daarom ook wel zo gek op online werken en heb ik er mijn vak van gemaakt, als verbindende techniek tussen tassen maken en yogales geven. Vooral in de tijd dat ik nog graag in mijn veilige cocon werkte, thuis, met kleine kindjes, hoefde ik mezelf alleen te laten zien als ik dat wilde en kon rustig schrijven en onderzoeken in mijn eigen tijd, in mijn huis en met mijn energie. Back in the days ben ik begonnen met blogs over het maken van duurzame jongens kleding  en sieraden van fietsbanden rubber toen… Hyves nog hip moest worden. Nu is voor alles een app, kan je gratis tutorials volgen (fijn, hoef je geen boek of cursus meer aan te schaffen) en zijn er platforms en communities voor  elk technisch of persoonlijk probleem. Toen was er bijna niets. Het lijkt het stenen tijdperk, en in de computer wereld is dat ook zo, 15 jaar computertechniek vertaalt zich naar een paar eeuwen in een mensenleven. Okay, er was HTML, blogspot en Wordpress. En ISDN, voor wie het nog kent! 

Door te schrijven, te lezen en te onderzoeken kwam ik steeds iets verder. En zo heb ik langzaam maar zeker mijn kennis opgebouwd waarmee ik online onderneem met mijn tassen en yoga: www.westermanbags.com en www.salland.yoga . 

En nu terug naar yoga. Want fastforward zo’n 15 jaar na mijn eerste webwinkel zat ik dus op mijn zolder, met mijn shabby webcam en een groep leerlingen die online yogales wilden volgen. Het leek me echt te gek om dit te gaan doen, want ik wist al dat online werken me veel vrijheid geeft. Ook hier was weer veel onderzoek voor nodig. Tijdens de periode voor kerst in 2020 heb ik online het Kundalini Yoga Festival begeleid, waarbij ik er achter kwam dat ik echt heel veel wist over Zoom en dat er heel veel vragen waren. Als moderator en begeleider van de online workshops heb ik geleerd hoe ontzettend belangrijk het is dat de techniek goed werkt, en dat je online workshop daar mee staat of valt. Wil je een online workshop geven voor een grote groep of ben je onzeker of je dit wel kan met alle technische zaken die erbij komen kijken? Ik kan ook jou en je groep tijdens JOUW workshop begeleiden, waarbij ik alle mogelijke toepassingen van Zoom kan inzetten voor een fantastische energetische groepservaring, ja, zelfs online en via Zoom.  

HELP mijn online workshop naar Level 3.0

Om jouw veel tijd en energie te besparen heb ik nu al mijn bevinden voor je opgeschreven, met de grote wens dat het je vooruit helpt in deze bijzondere tijd, waarin ik meer dan ooit geloof in “samen” en verbinding in plaats meer en beter.  Denk je nu, vertel me meer over hoe je nu betere online yogalessen geeft? Dan hoef ik zelf niet alles uit te zoeken? Yes, you’re in the right place. 

Yoga online lesgeven verbeteren ervaring

  

Ik kwam er als snel achter dat de camera en microfoon van mijn Macbook pro uit 2015 best ok zijn voor het voeren van een videogesprek. De shabby gamers webcam en microfoon voegden in ieder geval niets toe. Maar het was niet OK genoeg voor een yogales waarbij je bewegingen op een paar meter afstand gaat filmen. Het geluid is al snel te zacht want als je helemaal in beeld wil blijven moet je echt een meter of 4 a 5 van je laptop af gaan zitten. En afgezien van de geluidskwaliteit is het natuurlijk ook maar de vraag of je zoveel ruimte hebt in je huis. (Waarbij alle rommel en meubels uit beeld moeten, zucht) 

Ben je ook op dit punt uitgekomen? Dat je merkt dat je yogalessen online wel doorlopen, ookal zijn het er misschien niet zoveel als eerder? En dat je de beleving voor je leerlingen wil verbeteren? Dan zit je hier goed. Ik schrijf hieronder al mijn bevindingen over het online lesgeven vanuit huis. Als je een grote studio hebt (wat mij altijd geweldig leek maar sinds Corona ben ik heel erg blij dat ik niet zo’n blok huur aan m’n been heb, respect voor alle stenen yogaschool eigenaren) heb je meer ruimte om je opnames professioneel te regelen. Je kan je apparatuur laten staan, werkt misschien met meerdere docenten en hebt de oppervlakte om met verschillende camera’s te filmen etc. Daar gaat dit artikel dus NIET over. 

Dit wordt een lang artikel want alleen opsomming van wat apparatuur gaat niemand helpen. Ik neem je mee vanaf het prille begin - een laptop tot aan de instellingen in Zoom. Omdat ik van projecten in progress en van community testing hou kan het best zijn dat je dit leest en nog niet alle onderwerpen besproken zijn - heb je een vraag laat het me weten dan kan ik het toevoegen. 

Oh ja. Wil je toch liever een persoonlijke kickstart om je op weg te helpen met je online yoga les, dan kan je me hier een half uur boeken op basis van donatie. Laat me je vragen weten en we nemen ze door, ik geef je extra tips en handigheidjes. Wees niet bang om dit vragen, velen zijn je voor gegaan. 

Nog even dit. Wil je nu iets aanschaffen voor online yogales, dan kan je dat doen door op 1 van mijn linkjes te klikken naar Amazon en Bol. Als je iets aanschaft via zo’n link, dan krijg ik een klein percentage van de verkoopprijs. Dat heet affiliate marketing en ik ben daar graag helder in. Zo kunnen we elkaar weer verder helpen, ik jou met je online yogalessen via Zoom en jij mij door je support via de links.  

 

Start from scratch - Het begin - een laptop

Bij online lesgeven denken je al snel aan dure camera’s en microfoons en ingewikkelde techniek. En dat klopt deels ook wel, maar het begint met de kwaliteit van je laptop en je internetverbinding. Over je verbinding later meer. Simpelweg kan ik zeggen, uit ervaring dat iedere Macbook vanaf begin 2015 steady en werkbaar is. Ja ze zijn duur maar werken zonder haperen en feilloos. Om naadloos tussen gegevens en bestanden te kunnen schakelen, zelfs tussen telefoon en laptop is ook veel geld waard naar mijn idee. Mijn tijd is namelijk geld waard, zo simpel is het. Ik werk op een Macbook Pro 13” uit 2015, ja zo’n dure met alles erop en eraan. Hij is z’n gewicht in goud waard. Hij is alleen niet zo zwaar, ha ha. Is dat dan een voordeel of een nadeel. Euh. 

Ik heb ook Zoom lessen gegeven met een Macbook Air uit 2015 en een Lenovo Thinkpad i7, het zijn niet de goedkoopste laptops maar het werkt allemaal probleemloos. Omdat we nu allemaal meer en meer online werken en dat in de toekomst zullen blijven doen, (of je nou wil of niet) is een goede laptop echt een investering in jezelf en je werk. Waarom is online yoga les zo prettig en waarom is de techniek zo belangrijk? - > Nicolet deelt haar ervaring met mijn online yogalessen

"Zoals je weet ervaar ik de online yoga lessen als zeer prettig. Ik vind het fijn om het thuis te kunnen doen in mijn eigen omgeving en mijn eigen ding te kunnen doen en me bijvoorbeeld niet hoef te schamen dat ik zit te klungelen met een oefening (Daarom zit ik ook vaak achteraan in de les. Daar voel ik me fijner bij). " Belangrijk voor ons thuis is, is dat het geluid goed is. Dus dat er goed in de microfoon wordt gesproken en dat de overgang naar muziek niet te hard of te zacht is zodat wij onder de yoga niet aan onze instellingen hoeven te zitten.

 

De online / offline paradox van yoga docenten

Ik spreek regelmatig yogadocenten die, zoals het yoga docenten betaamt, het aller, allerliefste alleen live les geven en liever niets of zo min mogelijk met de computer te maken willen hebben. De paradox is dat juist deze mensen dan kiezen voor een goedkoop of tweedehands laptop, (“overgenomen van m’n werk”) want ze willen (of hebben) er niet zoveel geld aan uitgeven. Hoewel 300 euro is ook veel geld, dat klopt. Ookal vind je het misschien niet fijn, als je je erin verdiept kan je het je eigen maken en het vóór je laten werken.

Waarom werkt zo’n laptop nu vaak tegen je en zou je hem, ondanks de grote investing na ene paar uur het liefste uit het raam gooien? Twee redenen:

1 - zo’n laptop heeft vaak wat beperkingen, in snelheid, in compatibiliteit (hoe het samenwerkt met andere apps, programma’s en apparatuur) en in werkgeheugen.

2- je weet er niet zoveel van af, (100% logisch, want je wilde je er niet mee bezig houden) dus als er iets niet goed werkt moet je dan wel zelf uitzoeken. Grrrr. Dat is vaak het moment dat ik een appje krijg. Of een telefoontje. HELP! (Dat kan altijd hoor, als je nu al denkt, wat een tekst man, ik wil gewoon YOGA LES GEVEN voor die camera, boek me dan hier voor een Zoom kickstartsessie) 

 Heb je een iPhone dan is het handig om een Macbook te gebruiken, onder andere omdat je dan op afstand, vanaf je matje, de muziek via Spotify kan regelen die je afspeelt op je laptop tijdens de yogales. Daarover later meer. Hier in huis gebruiken we ook de Lenovo laptop in combinatie met een Samsung telefoon, dat werkt ook erg prettig maar ik weet niet of je daarmee ook Spotify kan regelen op afstand. (Iemand ervaring?)

 Waar moet je dan op letten als je een laptop uitzoekt om te kopen of over te nemen: 

  • Processor: minimaal Intel Core i5 of AMD A12 
  • Werkgeheugen: minimaal 8 gigabyte
Kijk hier voor een overzicht van alle Macbook laptops.

 

Als je alleen dichtbij je laptop wil opnemen, bijvoorbeeld voor 1 op 1 coach sessies, dan kan je prima met de ingebouwde camera en microfoon van je Macbook (of vergelijkbaar) aan de slag. Zodra je iets verder van je scherm gaat zitten zijn een externe microfoon en camera onmisbaar. 

Meer tips:

Nog een paar algemene tips als bevragen hebt of krijgt over de kwaliteit van je opname of gestremde yogales:

* Je kan zelf een peperdure fantastische opstelling voor je yogalessen kopen en gebruiken. MAAR als je internetverbinding slecht is, is de beleving ook slecht. Weet je dat jouw wifi vaak hapert, overweeg dan een onbeperkt data abonnement van bijvoorbeeld KPN. Je kan dan via 4G streamen, dat is stabiel én je hoeft niet tegen je huisgenoten te zeggen dat ze allemaal een uur offline moeten gaan. (Ook dat kan weer voordelen hebben natuurlijk!!)

  • Vergeet niet: Ook de ontvanger heeft een verantwoordelijkheid. Iets wat heel vaak voorkomt is dat het geluid niet goed overkomt. Er zijn dan grofweg meestla 2 dingen aan de hand: 1 - het geluid van telefoon/tablet of laptop van je deelnemer staat zacht. Ja, soms is het zo simpel. 2 - de speaker functie van de telefoon, tablet of laptop van je deelnemer is slecht. Ik zie vaak dezelfde mensen met hun oor naar het scherm draaien terwijl anderen prima geluid hebben. Een oplossing hiervoor kan zijn om te vragen een externe speaker aan te sluiten, een bluetooth speaker hebben de meeste mensen tegenwoordig wel in huis. Hier wordt het volume vaak al stukker van.
  • Oefening baart kunst, en rustig blijven ook. Hang een papiertje op naast je laptop met het stappenplan van wat je allemaal moet checken en instellen voordat de les begint. En pas je briefje aan als je merkt dat er meer nodig is.

 Opstelling online ademsessie

Dit is mijn simpelste online opstelling, voor de wekelijkse online en live ademsessie via facebook live streaming. Extra lampen, microfoon met plopkap, laptop en webcam. En m'n spiekbriefje natuurlijk ;) 

Camera en microfoon voor online lesgeven via Zoom:

Voor dit eerste hoofdstuk over externe apparatuur geldt dat je het zo duur en ingewikkeld kan maken als je wil. En als je er niet zoveel van af weet, klinkt het allemaal al snel duur en ingewikkeld, toch? Ik zal hieronder beginnen met de vrij simpele opstelling die ik zelf graag gebruik. Ik pretendeer dus niet dat het het allerbeste is, maar het is een grote verbetering ten opzichte van mij shabby gamers setup. 

* De kwaliteit is vele beter ten opzichte van de ingebouwde camera en mic van mijn laptop, 

* Het is makkelijk in te stellen, 

* Het is makkelijk mee te nemen of weg te leggen (voor als je in je woonkamer lesgeeft)

* De investering is te overzien. 

* Het werkt met draadjes - dus stabiele verbinding -> geen draadloze bluetooth verbindingen die tijdens de les wegvallen of batterijen van headsets die het niet een hele dag volhouden, voor wanneer een lange online workshop of opleiding geeft. 

 

To the point nu. Mijn camera: 

Ik gebruik een wide angle oftewel groothoek webcam van Logitec C930e maar ook de C920 en C922 zijn prima. Deze kost tussen 120 en 150 euro, er zijn ook duurdere modellen. Je vindt ze hier op BOL en hier op Amazon. Je ziet deze camera op mijn laptop geklikt in de foto hierboven. De camera heeft een lang snoer dus je kan hem ook ergens anders neerzetten.

Voordeel: 

  • Deze grootboek webcam zorgt ervoor dat er een veel groter beeld wordt weergegeven. Dus kan je dichterbij je laptop gaan zitten. Dit werkt vooral in de breedte, en voor staande oefeningen zal je de camera iets moeten bijstellen en iets verder weg moeten gaan staan. Of een tweede camera gebruiken, lees hieronder meer.
  • Het is een usb camera die naadloos werkt met Zoom. Je hoeft er dus geen ingewikkelde apps tussen te zetten en de verbinding is super stabiel, want met een ouderwets draadje verbonden met je laptop.
  • Je neemt op met een veel betere kwaliteit (meer pixels) 
  • Je kan er niets fout mee doen - er zijn geen knopjes of instellingen (dit kán ook een nadeel zijn, maar als de camera goed werkt voor je is het een zegen dat de instellingen niet ineens anders kunnen zijn, 5 minuten voor je les ofzo :) 
  • De camera heeft ook een redelijke microfoon. Afhankelijk van je stem en de akoestiek van de ruimte waarin je les geeft kan dit ook voldoende zijn en hoef je geen extra microfoon aan te schaffen. 

 

Nadeel: 

* De camera moet soms even scherpstellen als je dichtbij de camera zit en een snelle beweging maakt. Dan is het beeld iets langer dan wenselijk onscherp. 

 

Je webcam camera instellen in Zoom:

Het enige wat je moet doen, wanneer je de usb stekker van de webcam in je laptop hebt gestoken, is controleren of Zoom ook inderdaad deze camera gebruikt. Dat doe je door linksonderin je scherm op het pijltje naast MUTE te klikken, je ziet een menu waarin MICROPHONE staat, en hieronder staat bijvoorbeeld “Logitec C30e” en selecteer deze. 

 

Werken met 2 camera’s in Zoom: 

Het blijft dus, ook met een groothoek camera, een uitdaging om ook je armen en handen in beeld te houden als je staande yoga oefeningen doet voor de webcam. Mijn oplossing hiervoor is een tweede, zelfde Logitec webcam. Deze staat op een hoog statief een meter of 2 achter mijn laptop. In Zoom kan je schakelen tussen camera’s, dit moet je zelf en handmatig doen, in het zelfde menuutje als bij het instellen, het pijltje naast MUTE,  staan dan Logitec #1 en #2 en hiertussen kan je switchen. Een enkele keer ziet Zoom maar 1 camera - dan doe je de ouderwetse plug & play reset: haal even de usb stekker van de camera eruit, en er weer in. 

 

Scherm, kijkhoek en verbinding maken.

Verbinding maken met je deelnemers is super belangrijk en hoe meer en hoe beter je dit kan hoe beter ook je les ontvangen zal worden. En ik bedoel hiermee niet je wifi verbinding, maar jouw blik op de camera om zo contact te maken met je deelnemers. Zoals je hierboven hebt gelezen kan je dus met 2 camera’s werken. Je webcam hoeft niet bij je laptop te staan. Dat is een voordeel, het geeft je alle vrijheid om je webcam te plaatsen waar je wil. Het grote nadeel is echter, dat je je deelnemers ziet OP HET SCHERM en niet in je camera.

 Besluit je dus je camera niet op je laptop te klemmen maar elders neer te zetten, moet je erop letten dat je altijd in de camera kijkt en niet op je scherm. En ik kan je uit ervaring melden dat dat heel erg lastig is, want je mist dan zélf de verbinding met je deelnemers, je ziet ze immers niet. Een oplossing hiervoor is om een externe monitor aan te sluiten op je laptop, en die hoog in je kamer te hangen, bij de camera. Een simpelere maar duurdere oplossing is om een tweede laptop of tablet te gebruiken en hiermee in te loggen op Zoom, zodat je alles kan bedienen vanaf de laptop die bij jou staat, en je ziet de deelnemers op de tablet of laptop die verder weg staat. (Ik ben aan het sparen voor deze oplossing, het liefst met een iPad, dus klik gerust op die affiliatie links als je iets wil aanschaffen :)

Duizelt het je al? just hang in there - binnenkort schrijf ik deel 2 van 3 met daarin: Welke microfoon je kiest voor online yogales geven, (er is veel keuze dus ik ben een keuzehulp aan het samenstellen) Hoe je muziek met goede kwaliteit deelt via Zoom, hoe je breakoutrooms gebruikt tijdens je Zoom sessie en ..heb je nog een vraag? Laat het me weten!

Enjoy your online time.. ik ga even offline nu! Liefs Annemieke Jagat Prem

 

1 reactie

Hallo, ik ben benieuwd naar deel 2 over Micro die je best gebruikt in online lessen via zoom
Maar vind die blog niet?
Is die er ergens
Groetjes Manu

manuel fernandez-otero

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.